Pieczeń wieprzowa z ananasem - sposób na soczystą i aromatyczną wieprzowinę
2021-03-29
średni
45 min
4
Pieczeń wieprzowa z ananasem to cudownie aromatyczne danie mięsne, które pachnie cytrusami i miętą. Świetnie smakuje z dodatkiem ryżu i surówki z marchewki.
SKŁADNIKI
- 1,5 kg wieprzowiny (szynka, łopatka, karkówka)
- 1 łyżeczka skórki otartej z pomarańczy
- 1 łyżeczka skórki otartej z cytryny
- sok z 1 cytryny
- sok z 1 pomarańczy
- 3 ząbki czosnku
- 2 łyżki suszonej mięty
- 1 puszka ananasa
- 2 łyzki masła
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej
- 150 ml białego wina
- cukier
- sól i pieprz
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Czosnek przecisnąć przez praskę, dodać do niego połowę skórek z owoców, 1 łyżkę mięty, sól i pieprz. Utrzeć razem w moździerzu.
- Mieszanką dokładnie natrzeć mięso, zawinąć je folią i włożyć do lodówki na kilka godzin.
- Po tym czasie wyjąć mięso z folii, ułożyć w nasmarowanej tłuszczem blaszce, skropić delikatnie winem i stopionym masłem.
- Wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 st. C. Po 15 minutach, gdy pieczeń się zrumieni zmniejszyć temperaturę do 180 st. C i piec polewając od czasu do czasu winem ok. 75 minut.
- Ananasa odcedzić, przelewając sok do rondla, dodać do niego sok z pomarańczy i cytryny, resztę skórek i mięty. Sos doprowadzić do wrzenia, zaprawić odrobiną mąki ziemniaczanej rozprowadzonej zimną wodą.
- Gdy sos zgęstnieje nieco wrzucić do niego pokrojonego w kostkę ananasa.
- Mięso podawać pokrojone w plastry i polane sosem.
Kotlety karkowe z piekarnika: przepis krok po kroku