Papryka faszerowana kurczakiem: łatwa, pyszna, zdrowa!

Papryka faszerowana kurczakiem: łatwa, pyszna, zdrowa!
Autor: Shutterstock.com Papryka faszerowana kurczakiem na blasze prosto z piekarnika
łatwy
20 min
3

Dieta bezglutenowa

Dieta niskokaloryczna

Papryka nadziewana filetem z piersi kurczaka to obfite i zdrowe danie obiadowe. Śmiało można także podać faszerowane papryki na kolację. Przygotowanie jest łatwe. Pieczone papryki z nadzieniem pyszne i zdrowe! 

Owoce papryki wprost idealnie nadają się do faszerowania. Można używać całych owocników po odcięciu "czapeczki" razem z szypułką lub przeciąć owoce wzdłuż osi pionowej na dwie połówki. Takie miseczki można nadziewać farszami gotowymi na surow lub serwować po upieczeniu. To zdrowa porcja pysznych warzyw, której nie powinno zabraknąć na twoim stole. 

SKŁADNIKI

  • 3 papryki 
  • 250 g filetu drobiowego z piersi, pociętego na paski
  • 150 g pomidorków koktajlowych
  • 3 łyżki kukurydzy z puszki
  • 2 łyżki śmietany
  • 1/4 łyżeczki czosnku granulowanego
  • 1/4 łyżeczki soli
  • 1/8 łyżeczki pieprzu
  • 80 g targego sera
  • natka pietruszki do dekoracji (opcjonalnie)

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Papryki przekroić wzdłuż na pół. Usunąć gniazda nasienne razem z pestkami. 
  • W misce wymieszać pierś kurczaka lub indyka pokrojoną na paski razem z pomidorkami, kukurydzą, śmietaną i przyprawami. 
  • Mieszaniną nafaszerować połówki papryki.
  • Papryki ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Okryć folią aluminiową.
  • Wstawić do rozgrzanego piekarnika. Piec około 35 minut w temperaturze 200°C. 
  • Następnie zdjąć folię. Posypać tartym serem i zapiekać jeszcze około 10 minut lub do chwili, gdy ser się stopi i przyrumieni.
  • Podawać posypane natką pietruszki, z pieczonymi ziemniakami i sałatką ze świeżych warzyw. 
Papryka, czyli pieprzowiec roczny – właściwości, wartości odżywcze lBeszamell
Adrianna Ewa Stawska-Ostaszewska

Redaktorka serwisu kulinarnego Beszamel.pl Dziennikarka, tłumaczka, pisarka. Szefowa kuchni i koneserka smaku. Niestrudzona popularyzatorka historii kultur kulinarnych, kuchni regionalnych i narodowych. Autorka książek: „Dzieje łakomstwa i obżarstwa” (wyd. Harde, 2019), „Polska Księga …

więcej