Panierowane zrazy z kurczaka nadziewane brokułami: chrupiące z wierzchu, soczyste w środku

Panierowane zrazy z kurczaka nadziewane brokułami
Autor: Shutterstock.com Zawijane i panierowane zrazy z kurczaka nadziewane brokułami podane z czosnkowymi ziemniakami
łatwy
30 min
4

Pewnie znasz to uczucie, gdy słyszysz głos zawodu: Znowu pierś z kurczaka... Tak znowu! Ale tym razem zaskakująco pyszna. W tym przepisie na zawijane i panierowane zrazy z piersi kurczaka soczyste rolady nadziałam brokułami z żółtym serem. Nie lubię smażyć, bo zapach smażeniny unosi się w całym mieszkaniu, więc je upiekłam. Niby nic odkrywczego, a jednak to był strzał w dziesiątkę! Talerze wylizane do czysta! 

Jak modyfikować przepis na zrazy z kurczaka?

W tym przepisie użyłam całych piersi kurczaka pracowicie rozklepanych na duże sznycle. Zrazy z tak przygotowanej piersi są duże i wymagają dłuższego pieczenia. Może przygotować mniejsze zrazy wykorzystując pierś pokrojoną na sznycle. Możesz również zrobić je z filetu z udek bez skóry i kości. 

SKŁADNIKI

  • Na panierowane zrazy z kurczaka:
  • 4 piersi z kurczaka
  • ½ łyżeczka sól
  • ½ łyżeczka pieprzu
  • ½ łyżeczka włoskiej przyprawy
  • Na nadzienie do zrazów z kurczaka:
  • 1 szklanka mrożonych różyczek brokułów
  • 4 łyżki tartego sera żółtego
  • 4 łyżki majonezu
  • 1 łyżeczka czosnku w proszku
  • Na panierkę do zrazów z kurczaka:
  • 2 jajka
  • 1 łyżeczka musztardy
  • 2 szklanki bułki tartej lub panierki panko

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Każdą pierś kurczaka rozetnij na pół, nie przecinając do końca. Za pomocą wałka do ciasta owiniętego folią spożywczą lub delikatnie za pomocą tłuczka do mięsa spłaszcz pierś na duży sznycel. Następnie oprósz tak uzyskane filety solą, pieprzem i włoskimi ziołami.
  • Zamrożone brokuły wymieszaj z wiórkami sera żółtego i majonezem. Przypraw czosnkiem w proszku. 
  • Na każdej rozklepanej piersi ułóż porcję nadzienia z brokułów. Zawiń w roladkę. Wstaw na 30 minut do lodówki.
  • Przygotuj panierkę. W jednej misce ubij jajka z musztardą do uzyskania piany. W drugą miskę nasyp tartej bułki. 
  • Rozgrzej piekarnik do 180°C. 
  • Schłodzone zrazy zanurz w ubitym jajku. Następnie panieruj w tartej bułce. Ułóż na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.
  • Wstaw blachę ze zrazami do piekarnika i piecz około 35-45 minut do zrumienienia. 
  • Podawaj z czosnkowymi ziemniakami i zieloną sałatą
Zobacz, jak zrobić najlepsze pieczone ziemniaki
Adrianna Ewa Stawska-Ostaszewska

Redaktorka serwisu kulinarnego Beszamel.pl Dziennikarka, tłumaczka, pisarka. Szefowa kuchni i koneserka smaku. Niestrudzona popularyzatorka historii kultur kulinarnych, kuchni regionalnych i narodowych. Autorka książek: „Dzieje łakomstwa i obżarstwa” (wyd. Harde, 2019), „Polska Księga …

więcej