Sałata z rzodkiewką i ogórkiem - przepis na klasyczną, wiosenną surówkę

2021-03-14
Anna Śmiałek
Sałata z rzodkiewką i ogórkiem - przepis na klasyczną, wiosenną surówkę
Autor: Shutterstock Wiosną, gdy mamy największą ochotę na nowalijki ta sałata na pewno ją zaspokoi
łatwy
15 min
4

Sałata z rzodkiewką i ogórkiem to klasyczna wiosenna surówka, która przyciąga nie tylko smakiem, ale też zapachem i wyglądem. Jest do tego niesłychanie prosta do przygotowania, niedroga i łatwo dostępna - bo produkty do niej kupić można w każdym sklepie.

Składniki

1 mała sałata lodowa lub pół dużej główki sałaty masłowej

2 większe ogórki

duży pęczek rzodkiewek albo dwa mniejsze

pęczek dymki

4 czubate łyżki gęstego jogurtu naturalnego

1 łyżeczka soku z cytryny

szczypta cukru

sól i pieprz do smaku

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

Wszystkie warzywa dokładnie myjemy i osuszamy.

Sałatę rwiemy albo kroimy za pomocą specjalnego przyrządu na mniejsze kawałki, ogórki obieramy i kroimy w półplasterki, rzodkiewkę i szczypiorek w plasterki, wszystko wrzucamy do miski. Mieszamy.

Do niewielkiego słoika wlewamy jogurt i sok z cytryny, wsypujemy cukier, zamykamy i energicznie mieszamy (do rozpuszczenia cukru).

Sos wlewamy do warzyw, całość doprawiamy solą i świeżo mielonym pieprzem, mieszamy. Podajemy od razu.