Sałata z rzodkiewką i ogórkiem - przepis na klasyczną, wiosenną surówkę
2021-03-29
łatwy
15 min
4
Sałata z rzodkiewką i ogórkiem to klasyczna wiosenna surówka, która przyciąga nie tylko smakiem, ale też zapachem i wyglądem. Jest do tego niesłychanie prosta do przygotowania, niedroga i łatwo dostępna - bo produkty do niej kupić można w każdym sklepie.
SKŁADNIKI
- 1 mała sałata lodowa lub pół dużej główki sałaty masłowej
- 2 większe ogórki
- duży pęczek rzodkiewek albo dwa mniejsze
- pęczek dymki
- 4 czubate łyżki gęstego jogurtu naturalnego
- 1 łyżeczka soku z cytryny
- szczypta cukru
- sól i pieprz do smaku
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Wszystkie warzywa dokładnie myjemy i osuszamy.
- Sałatę rwiemy albo kroimy za pomocą specjalnego przyrządu na mniejsze kawałki, ogórki obieramy i kroimy w półplasterki, rzodkiewkę i szczypiorek w plasterki, wszystko wrzucamy do miski. Mieszamy.
- Do niewielkiego słoika wlewamy jogurt i sok z cytryny, wsypujemy cukier, zamykamy i energicznie mieszamy (do rozpuszczenia cukru).
- Sos wlewamy do warzyw, całość doprawiamy solą i świeżo mielonym pieprzem, mieszamy. Podajemy od razu.