Sałata z rzodkiewką i ogórkiem - przepis na klasyczną, wiosenną surówkę

Sałata z rzodkiewką i ogórkiem - przepis na klasyczną, wiosenną surówkę
Autor: Shutterstock Wiosną, gdy mamy największą ochotę na nowalijki ta sałata na pewno ją zaspokoi
łatwy
15 min
4

Sałata z rzodkiewką i ogórkiem to klasyczna wiosenna surówka, która przyciąga nie tylko smakiem, ale też zapachem i wyglądem. Jest do tego niesłychanie prosta do przygotowania, niedroga i łatwo dostępna - bo produkty do niej kupić można w każdym sklepie.

SKŁADNIKI

  • 1 mała sałata lodowa lub pół dużej główki sałaty masłowej
  • 2 większe ogórki
  • duży pęczek rzodkiewek albo dwa mniejsze
  • pęczek dymki
  • 4 czubate łyżki gęstego jogurtu naturalnego
  • 1 łyżeczka soku z cytryny
  • szczypta cukru
  • sól i pieprz do smaku

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Wszystkie warzywa dokładnie myjemy i osuszamy.
  • Sałatę rwiemy albo kroimy za pomocą specjalnego przyrządu na mniejsze kawałki, ogórki obieramy i kroimy w półplasterki, rzodkiewkę i szczypiorek w plasterki, wszystko wrzucamy do miski. Mieszamy.
  • Do niewielkiego słoika wlewamy jogurt i sok z cytryny, wsypujemy cukier, zamykamy i energicznie mieszamy (do rozpuszczenia cukru).
  • Sos wlewamy do warzyw, całość doprawiamy solą i świeżo mielonym pieprzem, mieszamy. Podajemy od razu.
Anna Śmiałek

Pomysłodawczyni i redaktorka prowadząca serwis beszamel.pl. Swoją pasję i hobby, jakim są kulinaria, połączyła z pracą. Zadowolona w towarzystwie ludzi, którzy cenią sobie dobre jedzenie i ciekawą rozmowę. Wciąż głodna nowych wyzwań, …

więcej