Panierowane skrzydełka kurczaka z piekarnika: przepis na aromatyczne skrzydełka
2021-03-29
łatwy
20 min
4
Panierowane skrzydełka kurczaka pieczone w piekarniku to proste danie obiadowe lub niedroga kolacja. Tajemnica pysznych skrzydełek po francusku kryje się w kompozycji przypraw pochodzących z dawnych kolonii na Martynice i w Gwadelupie oraz na wyspie Reunion. Przyprawy ożywiają to proste danie, nadając mu nieco egzotyczny aromat.
SKŁADNIKI
- 1,5 kg skrzydełek z kurczaka
- 1,5 szklanki mąki pszennej
- 1 łyżeczka zmielonego cynamonu
- 2 łyżeczki sproszkowanego imbiru
- 1 łyżeczka kurkumy
- 1 łyżeczka wędzonej papryki
- 1,5 łyżeczki soli
- 2 łyżki oleju
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Nastawić piekarnik na 220°C i umieścić półkę w środkowej części.
- Skrzydełka wyjąć wcześniej, żeby miały temperaturę pokojową. Lotki zatknąć za ramiona.
- Mąkę, cynamon, imbir, kurkumę, paprykę, sól i pieprz do smaku wsypać do torby i potrząsając nią, dokładnie wymieszać.
- Wrzucać do torby po dwa skrzydełka i potrząsać torbą, aż równomiernie pokryją się mąką z przyprawami. Rozłożyć skrzydełka na kratce i pozostawić na pół godziny, a następnie jeszcze raz panierować w mące. Jeśli jednak liczy się czas, to można od razu przystąpić do pieczenia. Dwukrotnie obtoczone w mące i przyprawach skrzydełka, będą nieco bardziej chrupiące.
- Blachę posmarować olejem i ułożyć na niej skrzydełka. Wstawić do piekarnika. Piec 15 minut, po czym obrócić na drugą stronę i piec jeszcze 15-20 minut.
- Wyjąć z piekarnika i podać z domowymi frytkami i surówką ze słodkiej kapusty z marchewką i ananasem