Paluszki schabowe - łatwe, soczyste i przepyszne

Paluszki schabowe - łatwe, soczyste i przepyszne
Autor: Shutterstock.com Paluszki schabowe - łatwe, soczyste i przepyszne
łatwy
20 min
4

Paluszki ze schabu środkowego to pyszny obiad na szybko. Panierowane i smażone paluszki są soczyste i bardzo łatwe w przygotowaniu. Wszystko dzięki jednemu składnikowi - a jest nim poczciwy majonez! Zobacz, jakie to proste! 

SKŁADNIKI

  • 500 g schabu środkowego pokrojonego na kotlety
  • 3 łyżki majonezu
  • 2 jajka
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • 1 łyżeczka granulowanego czosnku
  • 1/4 łyżeczki soli
  • bułka tarta do panierowania
  • olej do smażenia

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Kotlety schabowe pokrój na paski. 
  • W misce przygotuj marynatę. Rozmąć jajko z solą. Dodaj do niego majonez, sok z cytryny i granulowany czosnek. Wymieszaj. 
  • Do marynaty włóż paski schabowe. Przykryj i wstaw do lodówki na co najmniej 3 godziny. Jeszcze lepiej na całą noc.
  • Paluszki schabowe wyjmij z lodówk na 30 minut przed smażeniem. 
  • Paski ze schabu obtaczaj w tartej bułce i smaż na rozgrzanym tłuszczu, na średnim ogniu, do zrumienienia z każdej strony. 
  • Podawaj z sosem musztardowym na ciepło lub zimno. Jeśli podajesz je jako przekąskę, to przekrój je po skosie na pół, tak jak na zdjęciu powyżej. 
Wieprzowina: wartość odżywcza, zastosowanie kulinarne

Co zrobić z karkówki? 10 przepisów na karczek wieprzowy

Adrianna Ewa Stawska-Ostaszewska

Redaktorka serwisu kulinarnego Beszamel.pl Dziennikarka, tłumaczka, pisarka. Szefowa kuchni i koneserka smaku. Niestrudzona popularyzatorka historii kultur kulinarnych, kuchni regionalnych i narodowych. Autorka książek: „Dzieje łakomstwa i obżarstwa” (wyd. Harde, 2019), „Polska Księga …

więcej