Paluszki schabowe - łatwe, soczyste i przepyszne
2022-01-11
łatwy
20 min
4
Paluszki ze schabu środkowego to pyszny obiad na szybko. Panierowane i smażone paluszki są soczyste i bardzo łatwe w przygotowaniu. Wszystko dzięki jednemu składnikowi - a jest nim poczciwy majonez! Zobacz, jakie to proste!
SKŁADNIKI
- 500 g schabu środkowego pokrojonego na kotlety
- 3 łyżki majonezu
- 2 jajka
- 2 łyżki soku z cytryny
- 1 łyżeczka granulowanego czosnku
- 1/4 łyżeczki soli
- bułka tarta do panierowania
- olej do smażenia
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Kotlety schabowe pokrój na paski.
- W misce przygotuj marynatę. Rozmąć jajko z solą. Dodaj do niego majonez, sok z cytryny i granulowany czosnek. Wymieszaj.
- Do marynaty włóż paski schabowe. Przykryj i wstaw do lodówki na co najmniej 3 godziny. Jeszcze lepiej na całą noc.
- Paluszki schabowe wyjmij z lodówk na 30 minut przed smażeniem.
- Paski ze schabu obtaczaj w tartej bułce i smaż na rozgrzanym tłuszczu, na średnim ogniu, do zrumienienia z każdej strony.
- Podawaj z sosem musztardowym na ciepło lub zimno. Jeśli podajesz je jako przekąskę, to przekrój je po skosie na pół, tak jak na zdjęciu powyżej.
Wieprzowina: wartość odżywcza, zastosowanie kulinarne