Obłędne kurze serduszka w sosie teriyaki
2021-03-29

łatwy
30 min
4
Obłędne kurze serduszka w sosie teriyaki najlepiej smakują z ryżem i surówką z kapusty. Japoński sos teriyaki coraz częściej można kupić w sklepach popularnych sieci. Warto wykorzystać ten pyszny sos i doprawiając nim popularne dania odmienić nieco swój jadłospis. Kurze serduszka to ekonomiczny wybór dla zaradnych. Pyszne mięso bogate w pełnowartościowe białka.
Przepis opracowały i przetestowały dla Was: Anna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska
SKŁADNIKI
- 500 g kurzych serduszek
- 200 ml mleka
- 150 ml sosu teriyaki
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej
- 1 łyżeczka świeżego imbiru startego lub 0,5 suszonego
- olej do smażenia
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Serduszka oczyścić, obciąć żyłki i wypłukać. Odsączyć.
- Serduszka zalać mlekiem i moczyć około 1 godziny.
- Serduszka odcedzić, osuszyć papierowym ręcznikiem.
- Kurze serduszka panierować w mące ziemniaczanej.
- Na patelni rozgrzać 2 łyżki oleju roślinnego, wyłożyć kurze serduszka i zrumienić.
- Dodać sos teriyaki i starty imbir. Przykryć pokrywką i dusić jeszcze 4 minuty.