Nóżki kurczaka z ziemniakami pieczone po wiejsku
2021-03-29

łatwy
20 min
4
Nóżki kurczaka z ziemniakami pieczone po wiejsku to sycące danie obiadowe dla całej rodziny. Tak przygotowane pałki kurczaka mają wiele zalet. Są tanie. Wszystko robi się w jednym naczyniu. Są pożywne. I najważniejsze - są przepyszne!
Przepis opracowały i przetestowały dla Was: Anna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska
SKŁADNIKI
- 800-1000 g pałek z kurczaka
- 1 kg ziemniaków, obranych i pokrojonych na ósemki
- 1 cebula średniej wielkości, drobno posiekana
- 1 marchew, starta na tarce
- 2 łyżeczki przyprawy do kurczaka
- sól i pieprz do smaku
- 2 łyżki natki pietruszki
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Do naczynia żaroodpornego włożyć pałki kurczaka, posypać przyprawą do drobiu i wymieszać.
- Na wierzch wyłożyć drobno posiekaną cebulę. Na niej startą marchew. Na to pokrojone ziemniaki. Posolić i popieprzyć do smaku.
- Przykryć folią aluminiową i wstawić do piekarnika rozgrzanego do 180°C i piec 60 minut.
- Po upływie 1 godziny, zdjąć folię, wymieszać zawartość naczynia i piec jeszcze 20 minut lub do chwili gdy mięso i ziemniaki się przyrumienią.
- Podawać od razu, posypane natką pietruszki