Nóżki kurczaka w sosie paprykowo-grzybowym
2021-03-29
łatwy
40 min
4
Nóżki kurczaka w sosie paprykowo-grzybowym są soczyste i wyraziste. Znakomicie smakuje z makaronem ugotowanym al dente. To danie nie wymaga specjalnych umiejętności i jest szybkie w przygotowaniu, a rodzina będzie zachwycona.
Przepis opracowały i przetestowały dla Was: Anna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska
SKŁADNIKI
- 10 nóżek kurczaka
- 2 czerwone papryki
- 2 żółte papryki
- 1 cebula
- 2 żąbki czosnku
- 500 g pieczarek
- 1 papryczka chili
- 1 szklanka wywaru warzywnego
- 1 szklanka różowego wina
- 2 łyżki masła
- sól i pieprz
- słodka papryka mielona
- ostra papryka mielona
- Świeże oregano
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Nóżki natrzeć solą, pieprzem i mieloną papryką. Odstawić.
- Papryki oczyścić i pokroić, cebulę obrać i pokroić, pieczarki umyć i pokroić na mniejsze kawałki.
- Warzywa wrzucić do rondelka i poddusić na maśle, dodać bulion, przyprawić ostrą papryką.
- Kurczaka ułożyć w żaroodpornym naczyniu i zalać sosem i winem. Wstawić na 30 minut do piekarnika rozgrzanego do 200 st.C.
- Podawać z makaronem, udekorowane gałązka oregano.