Nóżki kurczaka w sosie paprykowo-grzybowym

2021-03-29
Nóżki kurczaka w sosie paprykowo-grzybowym
Autor: Shutterstock Kurczak uduszony w paprykowo-grzybowym sosie jest wyrazisty i soczysty.
łatwy
40 min
4

Nóżki kurczaka w sosie paprykowo-grzybowym są soczyste i wyraziste. Znakomicie smakuje z makaronem ugotowanym al dente. To danie nie wymaga specjalnych umiejętności i jest szybkie w przygotowaniu, a rodzina będzie zachwycona.

Przepis opracowały i przetestowały dla Was: Anna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska

SKŁADNIKI

  • 10 nóżek kurczaka
  • 2 czerwone papryki
  • 2 żółte papryki
  • 1 cebula
  • 2 żąbki czosnku
  • 500 g pieczarek
  • 1 papryczka chili
  • 1 szklanka wywaru warzywnego
  • 1 szklanka różowego wina
  • 2 łyżki masła
  • sól i pieprz
  • słodka papryka mielona
  • ostra papryka mielona
  • Świeże oregano

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Nóżki natrzeć solą, pieprzem i mieloną papryką. Odstawić.
  • Papryki oczyścić i pokroić, cebulę obrać i pokroić, pieczarki umyć i pokroić na mniejsze kawałki.
  • Warzywa wrzucić do rondelka i poddusić na maśle, dodać bulion, przyprawić ostrą papryką.
  • Kurczaka ułożyć w żaroodpornym naczyniu i zalać sosem i winem. Wstawić na 30 minut do piekarnika rozgrzanego do 200 st.C.
  • Podawać z makaronem, udekorowane gałązka oregano.