Nie wiesz, co zjeść na diecie keto? Ta zapiekanka to najlepsza odpowiedź
Dieta bezglutenowa
Dieta niskokaloryczna
Sycąca, niskowęglowodanowa i aromatyczna. Ta niesamowita zapiekanka kato z kapustą i mieloną wołowiną to doskonały sposób na aromatyczny obiad dla całej rodziny. Jest prosta w przygotowaniu, smakuje obłędnie i wygląda niesamowicie. Wystarczy kilka prostych składników, by móc rozkoszować się tym niesamowitym daniem.
Zapiekanka kapuściana w kilka chwil. Keto nigdy nie smakowało lepiej
Gołąbki w nieco innej wersji? Tak poproszę. Zapiekanka kapuściana z mieloną wołowiną to aromatyczne danie, które sprawdzi się nie tylko na diecie niskowęglowodanowej, jak i wysokotłuszczowej. To aromatyczny smak z prostotą wykonania, który sprawdzi się każdego dnia.
Dzięki tej zapiekance będziemy czuli się syci przez długie godziny. Kapusta ma bowiem bardzo mało węglowodanów, ale przy tym bardzo dużo błonnika. Dzięki temu mamy uczucie sytości, bez skoków cukru we krwi. Wołowina natomiast świetnie sprawdzi się jako dostawca białka i żelaza. Jeśli chodzi o tłuszcze, to tu kluczową rolę odgrywają śmietana i ser.
Sycąca i lekka. Ta zapiekanka to hit każdego domu
Zapiekanka wychodzi sycąca, ale nie ciężka. Nie potrzeba do niej takich dodatków jak ziemniaki, ryż czy makaron. Można ją przechowywać nawet kilka dni, więc świetnie sprawdzi się jako wcześniej przygotowany obiad.
Jeśli więc mamy ochotę na coś pysznego, a przy tym nie chcemy łamać swojej diety, ten przepis sprawdzi się perfekcyjnie. Wystarczy kilka prostych składników, by przygotować prostą i niezwykle aromatyczną zapiekankę dla całej rodziny. A to wszystko w wersji keto.
SKŁADNIKI
- Warstwa mięsna:
- 600 g mielonej wołowiny
- 1 średnia cebula
- 2 ząbki czosnku
- 2 łyżki koncentratu pomidorowego
- 200 ml passaty pomidorowej
- 1 łyżeczka wędzonej papryki
- 1/2 łyżeczki kminu rzymskiego
- 1 łyżeczka suszonego oregano
- sól pieprz do smaku
- 2 łyżki masła klarowanego
- Warstwa kapuściana:
- 500–600 g białej kapusty
- 1 łyżka masła klarowanego
- sól, pieprz do smaku
- Warstwa serowa (wierzch):
- 200 g śmietany 18%
- 150 g startego żółtego sera
- 2 jajka
- szczypta gałki muszkatołowej
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Kapustę szatkujemy.
- W garnku rozpuszczamy masło klarowane.
- Wrzucamy kapustę i dusimy, aż zmięknie.
- W tym czasie na patelni rozgrzewamy masło klarowane.
- Dodajemy posiekaną cebule i smażmy do zeszklenia.
- Dodajemy posiekany czosnek i wołowinę mieloną.
- Smażymy do zarumienienia.
- Dodajemy koncentrat, passatę i przyprawy.
- Dusimy, aż sos zgęstnieje.
- W misce mieszamy śmietanę, jajka, połowę sera i przyprawy.
- W naczyniu żaroodpornym układamy połowę kapusty, mięso, pozostałą kapustę, masę jajeczno-śmietanową i całość posypujemy pozostałym serem.
- Pieczemy w 180 stopniach około 35 minut.
- Po wyjęciu odstawiamy na około 10 minut.