Nadziewam na patyczki i piekę. To najlepszy przepis na szaszłyki, jaki znam
Dieta bezglutenowa
Dieta niskokaloryczna
Miękkie i soczyste szaszłyki z piersi kurczaka to pyszny pomysł na oryginalny obiad lub smaczną przekąskę. Przyrządzone według tego sprawdzonego przepisu szaszłyki są wyjątkowe. Ich smak pobije każdy kubek smakowy. To dzięki aromatycznej marynacie, która sprawia, że mięso jest idealne, pyszne i dosłownie rozpływa się w ustach. Jak więc zrobić najlepsze szaszłyki z piersi kurczaka? Poznajcie najłatwiejszy przepis i sprawdźcie go jeszcze dziś.
Jak się robi marynatę do szaszłyków?
Marynata do piersi kurczaka sprawia, że mięso pozostaje soczyste i jest miękkie. Zyskuje także wyjątkowy smak i aromat, który czuć już w trakcie pieczenia szaszłyków. W tym sprawdzonym przepisie marynatę do szaszłyków przyrządza się z kilku łatwo dostępnych składników. Jeżeli gotujecie w domu, na pewno macie wszystkie niezbędne produkty.
Jak więc zrobić marynatę do szaszłyków? Wystarczy wymieszać oliwę z oliwek z przeciśniętym przez praskę czosnkiem, sokiem z cytryny i przyprawami, czyli solą, pieprzem i curry. Po chwili najlepsza marynata do szaszłyków z piersi kurczaka jest gotowa.
Jak zamarynować kurczaka na szaszłyki?
Przyrządzenie piersi kurczaka do szaszłyków jest bardzo łatwe. Nie wymaga doświadczenia, ani skomplikowanych czynności. Najpierw należy pokroić pierś kurczaka w kostkę, a następnie przełożyć do miski. Kolejnym krokiem jest wlanie marynaty i dokładne wymieszanie składników. Aby kurczak był miękki i soczysty, mięso powinno spędzić w marynacie przynajmniej dwie godziny. Najlepiej jednak miskę z zamarynowaną piersią kurczaka na szaszłyki wstawić do lodówki na całą noc.
Jak zrobić dobre szaszłyki z piersi z kurczaka?
Przepis na soczyste i aromatyczne szaszłyki z kurczaka jest prosty. Został podzielony na poszczególne kroki, dzięki którym przygotowanie jest tak łatwe i szybkie. Postępując według tej sprawdzonej receptury, szaszłyki z piersi kurczaka udadzą się już za pierwszym razem.
Warto pamiętać, aby pierś kurczaka na szaszłyki zamarynować wcześniej. Powinna spędzić w lodówce minimum dwie godziny, a najlepiej całą noc. Znakomite szaszłyki z piersi kurczaka można upiec w piekarniku lub na grillu. W obu wersjach są pyszne i aromatyczne.
Jak więc przyrządzić smakowite szaszłyki z piersi kurczaka? Wystarczy kilka składników i dobre chęci.
- 1. krok – przygotowanie marynaty do szaszłyków
- 2. krok – pokrojenie i zamarynowanie piersi kurczaka
- 3. krok – nadzianie na patyczki mięsa i warzyw
- 4. krok – upieczenie szaszłyków w piekarniku lub na grillu
SKŁADNIKI
- 800 g piersi kurczaka
- 200 g pomidorków koktajlowych
- 1 czerwona papryka
- 1 czerwona cebula
marynata:- 2 ząbki czosnku
- 4 łyżki oliwy z oliwek
- 1 łyżka soku z cytryny
- 2 łyżeczki przyprawy curry
- 1 łyżeczka pieprzu ziołowego
- sól
- patyczki do szaszłyków
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Przygotować marynatę. Oliwę z oliwek przelać do miseczki. Dodać przeciśnięty przez praskę czosnek i wlać sok z cytryny. Doprawić solą, pieprzem ziołowym i curry. Dokładnie wymieszać.
- Pierś kurczaka pokroić w kostkę o boku około 2 cm. Przełożyć do większej miski i wlać marynatę. Dokładnie wymieszać.
- Miskę przykryć folią spożywczą i wstawić do lodówki na minimum 2 godziny lub całą noc.
- Patyczki do szaszłyków włożyć do wody i moczyć około 30 minut.
- Paprykę i cebule pokroić w większą kostkę. Warzywa skropić oliwą z oliwek.
- Na patyczki nadziewać kawałki piersi kurczaka, paprykę, pomidorki koktajlowe i cebulę. Szaszłyki układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia lub w formie do zapiekania.
- Blachę wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 stopni C i piec około 25 minut. Szaszłyki można też piec na grillu przez około 15 minut.
- Podawać na ciepło z sosem jogurtowym, ketchupem i musztardą.