Młoda kapusta zapiekana ze schabem - znakomite danie rodzinne
Młoda kapusta zapiekana ze schabem to danie, które może stać się hitem weekendowych obiadów rodzinnych. Bardzo prosta potrawa, której przygotowanie nie jest specjalnie czasochłonne, to sposób na pyszny obiad i więcej czasu z rodziną. Wystarczy oczyścić i pokroić składniki, zalać sosem i wstawić je do piekarnika, reszta "zrobi się sama". Polecamy znakomitą młodą kapustę zapiekaną ze schabem.
Młoda kapusta i schab wieprzowy - dobrana para
Schab wieprzowy to ten rodzaj mięsa, który najczęściej wybieramy na niedzielny obiad. Jest smaczny, łatwy w przygotowaniu i chudszy od innych rodzajów mięsa wieprzowego. najczęściej przygotowujemy z niego po prostu kotlety. Do nich standardowo podajemy ziemniaki z wody i w sezonie wiosenno-letnim zasmażaną kapustę. To rzeczywiście znakomity zestaw, ale od czasu do czasu warto go nieco odmienić. Proponowana przez nas młoda kapusta zapiekana ze schabem może być właśnie taką odmianą - pyszną i mniej kaloryczną, a przy okazji mniej czasochłonną. To takie danie jednogarnkowe z piekarnika.
Polecamy też:
Schab w sosie własnym - sprawdzony przepis na rodzinny obiad
Schabowe na 24 sposoby - przepisy na pyszne i nieoczywiste kotlety ze schabu
Przepis opracowały i przetestowały dla Was: Anna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska
SKŁADNIKI
- 1 spora główka białej kapusty
- 3-4 marchewki
- 4 pomidory
- 500 g schabu
- 3 liście laurowe
- 1 łyżka ziarnistego pieprzu
- 2 łyżki przecieru pomidorowego
- sól i pieprz
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Kapustę umyć i poszatkować, marchewkę obrać i pokroić w plasterki, pomidory pokroić w niedużą kostkę.
- Mięso pokroić w niedużą kostkę i wymieszać z warzywami i przyprawami. Włożyć do glinianego lub żaroodpornego naczynia.
- Koncentrat wymieszać z 1,5 szklanki wody i doprawić solą i pieprzem. Wlać do naczynia.
- Naczynie przykryć i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 st. C. na 75 minut.