Fenomenalne BULGOGI: przepis na wołowinę po koreańsku z patelni
Schab z czerwoną kapustą i tokajem - wystrzałowy przepis na schab!

Autor Zdjęcia: Shutterstock
Kotlety schabowe duszone w sosie z tokajem doskonale smakują z kapustą czerwoną na ciepło.
Ocena: 0,0
Poziom: ŁATWY
Czas: 0 MINUT
Porcja dla: 0 OSÓB
Przepis na ten przepyszny schab z czerwoną kapustą i tokajem na pewno ma węgierski rodowód. Tak przyrządzony schab rozpływa się w ustach i kusi winnym aromatem, a kapusta stanowi doskonałe uzupełnienie jego wyśmienitego smaku.
Składniki
10 kotletów schabowych
1 kg czerwonej kapusty
25 dag winnych jabłek
2 łyżki przecieru pomidorowego
kopiasta łyżka mąki
10 dag smalcu
6 dag wędzonego boczku
1 cebula
1 szklanka tokaju
25 dag winogron
2 łyżki masła
ocet winny
sól
cukier
Przygotowanie krok po kroku:
Kotlety rozbić, posolić, obtoczyć w mące i usmażyć z obu stron na połowie smalcu. Przełożyć do garnka.
Na pozostałym smalcu przesmażyć lekko przecier pomidorowy, dodać mąkę, zrumienić rozprowadzić szklanką wody z winem (pół na pół), zagotować i tak przygotowanym sosem zalać kotlety. Dusić je pod przykryciem do miękkości.
W rondlu podsmażyć wędzony boczek pokrojony w kostkę, dodać cebulę pokrojoną w półplasterki i trochę cukru. Zrumienić cebulę na jasnozłoty kolor, podlać pozostałym winem i wodą. Dodać poszatkowaną kapustę, posolić i dusić pod przykryciem, aż będzie półmiękka.
Dodać jabłka pokrojone w półplasterki, dusić do miękkości, doprawiając octem i cukrem do smaku.
Na patelni rozgrzać masło, zrumienić na nim winogrona.
Na półmisku ułożyć kotlety, polać gorącym sosem, udekorować winogronami. Podawać z duszoną kapustą.
Przepis opracowały i przetestowały dla Was: Anna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska