Schab z czerwoną kapustą i tokajem - wystrzałowy przepis na schab!

Schab z czerwoną kapustą i tokajem - wystrzałowy przepis na schab!

Autor Zdjęcia: Shutterstock

Kotlety schabowe duszone w sosie z tokajem doskonale smakują z kapustą czerwoną na ciepło.

Ocena: 0,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 0 MINUT

Porcja dla: 0 OSÓB

Przepis na ten przepyszny schab z czerwoną kapustą i tokajem na pewno ma węgierski rodowód. Tak przyrządzony schab rozpływa się w ustach i kusi winnym aromatem, a kapusta stanowi doskonałe uzupełnienie jego  wyśmienitego smaku.

Składniki

  • 10 kotletów schabowych

  • 1 kg czerwonej kapusty

  • 25 dag winnych jabłek

  • 2 łyżki przecieru pomidorowego

  • kopiasta łyżka mąki

  • 10 dag  smalcu

  • 6 dag wędzonego boczku

  • 1 cebula

  • 1 szklanka tokaju

  • 25 dag winogron

  • 2 łyżki masła

  • ocet winny

  • sól

  • cukier

Przygotowanie krok po kroku:

  • Kotlety rozbić, posolić, obtoczyć w mące i usmażyć z obu stron na połowie smalcu. Przełożyć do garnka.

  • Na pozostałym smalcu przesmażyć lekko przecier pomidorowy, dodać mąkę, zrumienić rozprowadzić szklanką wody z winem (pół na pół), zagotować i tak przygotowanym sosem zalać kotlety. Dusić je pod przykryciem do miękkości.

  • W rondlu podsmażyć wędzony boczek pokrojony w kostkę, dodać cebulę pokrojoną w półplasterki i trochę cukru. Zrumienić cebulę na jasnozłoty kolor, podlać pozostałym winem i wodą. Dodać poszatkowaną kapustę, posolić i dusić pod przykryciem, aż będzie półmiękka.

  • Dodać jabłka pokrojone w półplasterki, dusić do miękkości, doprawiając octem i cukrem do smaku.

  • Na patelni rozgrzać masło, zrumienić na nim winogrona.

  • Na półmisku ułożyć kotlety, polać gorącym sosem, udekorować winogronami. Podawać z duszoną kapustą.

Przepis opracowały i przetestowały dla Was: Anna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska

Ocena: 3,3