Miodowe kotlety wieprzowe z piekarnika
2021-03-29

łatwy
60 min
4
Pyszne, rozpływające eis w ustach, soczyste kotlety wieprzowe w miodowo-rozmarynowym sosie smakują obłędnie. najlepiej podać je z ziemniakami z wody i mieszanką świeżych sałat lub bukietem gotowanych warzyw.
Przepis przetestowały dla Was: Anna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska
SKŁADNIKI
- 4 kotlety wieprzowe
- 3 łyżki posiekanego świeżego rozmarynu
- 75 ml miodu
- 125 ml wody
- 1 łyżka oliwy
- sól i pieprz
- po 1 łyżce suszonej żurawiny i kaparów
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Mięso oprószyć solą i pieprzem, natrzeć oliwą i obtoczyć w rozmarynie.
- Tak przygotowane kotlety ułożyć w naczyniu żaroodpornym i polać miodem.
- Do naczynia wlać połowę wody i wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 st. C.
- Piec 20 min, a następnie zmniejszyć temperaturę do 180 st.C.
- Dodać żurawinę i kapary, wlać resztę wody. Piec jeszcze ok. 40 min.