Minutowe steki wieprzowe w sosie musztardowym
2022-02-26
łatwy
30 min
4
Minutowe steki wieprzowe w sosie musztardowym to eleganckie danie, które przygotojesz w mniej niż kwadrans. Same steki smażą się dosłownie po 1 minucie z każdej strony. Tylko sos wymaga trochę czasu. Ale za to, jaki smak! Wypróbuj koniecznie łatwy przepis na niesamowicie pyszne minutowe steki w sosie!
SKŁADNIKI
- 500 g steków wieprzowych ze schabu środkowego
- olej do smażenia
- 4-6 szalotek
- 200 ml piwa
- 4 łyżeczki musztardy sarepskiej lub innej ostrej
- 100 ml śmietany 30%
- sól i pieprz do smaku
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Steki oprószyć solą i pieprzem. Smażyć na niewielkiej ilości rozgrzanego oleju do lekkiego zrumienienia. Dosłownie po 1 minucie z każdej strony. Zdjąć z patelni.
- Na patelnię dodać pokrojoną szalotkę. Smażyć do zeszklania.
- Wlać piwo. Zeskrobać przyrumienione kawałeczki z dna. Dodać musztardę. Doprowadzić do wrzenia.
- Dodać śmietanę, przyprawić do smaku solą oraz pieprzem. Zmniejszyć ogień i gotować jeszcze 5 minut, aby trochę odparować sos.
- Włożyć steki do sosu. Podgrzewać razem przez 2-3 minuty.
- Podawać z puree ziemniaczanym i surówką z kapusty.
Wieprzowina: wartość odżywcza, zastosowanie kulinarne