Minutowe steki wieprzowe w sosie musztardowym

Minutowe steki wieprzowe w sosie musztardowym
Autor: Shutterstock.com Minutowe steki wieprzowe w sosie musztardowym
łatwy
30 min
4

Minutowe steki wieprzowe w sosie musztardowym to eleganckie danie, które przygotojesz w mniej niż kwadrans. Same steki smażą się dosłownie po 1 minucie z każdej strony. Tylko sos wymaga trochę czasu. Ale za to, jaki smak! Wypróbuj koniecznie łatwy przepis na niesamowicie pyszne minutowe steki w sosie! 

SKŁADNIKI

  • 500 g steków wieprzowych ze schabu środkowego
  • olej do smażenia
  • 4-6 szalotek
  • 200 ml piwa
  • 4 łyżeczki musztardy sarepskiej lub innej ostrej
  • 100 ml śmietany 30%
  • sól i pieprz do smaku

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Steki oprószyć solą i pieprzem. Smażyć na niewielkiej ilości rozgrzanego oleju do lekkiego zrumienienia. Dosłownie po 1 minucie z każdej strony. Zdjąć z patelni. 
  • Na patelnię dodać pokrojoną szalotkę. Smażyć do zeszklania.
  • Wlać piwo. Zeskrobać przyrumienione kawałeczki z dna. Dodać musztardę. Doprowadzić do wrzenia. 
  • Dodać śmietanę, przyprawić do smaku solą oraz pieprzem. Zmniejszyć ogień i gotować jeszcze 5 minut, aby trochę odparować sos. 
  • Włożyć steki do sosu. Podgrzewać razem przez 2-3 minuty. 
  • Podawać z puree ziemniaczanym i surówką z kapusty
Wieprzowina: wartość odżywcza, zastosowanie kulinarne

Kotlety schabowe: instrukcja krok po kroku jak usmażyć idealne schaboszczaki

Adrianna Ewa Stawska-Ostaszewska

Redaktorka serwisu kulinarnego Beszamel.pl Dziennikarka, tłumaczka, pisarka. Szefowa kuchni i koneserka smaku. Niestrudzona popularyzatorka historii kultur kulinarnych, kuchni regionalnych i narodowych. Autorka książek: „Dzieje łakomstwa i obżarstwa” (wyd. Harde, 2019), „Polska Księga …

więcej