Obłędna surówka z kapusty, ogórka i rzodkiewki: chrupiąca, soczysta, pyszna

Surówka z kapusty, ogórków i rzodkiewki z koperkiem
Autor: Shutterstock Surówka z kapusty, ogórków i rzodkiewki z koperkiem jest świeża w smaku, chrupka i soczysta
łatwy
30 min
4

Kapuściana surówka do obiadu to powiew świeżości i chrupkości. Polecam szczególnie przepis na obłędną surówkę z kapusty, ogórka i rzodkiewki. Te trzy jędrne warzywa to cała tajemnica chrupiącej, niezmiernie soczystej i po prostu pysznej surówki z łatwo dostępnych warzyw. Wypróbujcie i dajcie znać, czy też polubiliście ją, tak jak moi bliscy. 

Przepisy na najlepsze surówki z kapustą w roli głównej

Kapusta cudownie chrupie pod zębami. Lubimy ją właśnie za tę chrupkość i soczystość. Ale od czasu do czasu warto ją mieszać z innymi warzywami, które ją zwilżą, osłodzą lub podbiją smak. 

Oto kilka pysznych surówek z kapustą i warzywami, które przygotowały dla Ciebie redaktorki Beszamel.pl

Surówka z kapusty, jak w chińskim barze [przepis klasyczny]

Surówka ze słodkiej kapusty z marchewką i ananasem

Surówka obiadowa z białej kapusty, pomidorków i ogórków

Surówka z kapusty i papryki: chrupiąca i zdrowa

Surówka z białej kapusty, jabłek i buraków

SKŁADNIKI

  • 1/4 główki młodej kapusty
  • 1 ogórek szklarniowy, wężowy
  • 1/2 pęczka rzodkiewki
  • 2 łyżki koperku posiekanego
  • 2 łyżki oliwy lub oleju
  • 2 łyżki octu 5% lub soku z cytryny
  • 2 łyżeczki soli
  • 2 łyżeczki cukru
  • 1/2 łyżeczki czarnego pieprzu mielonego

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Kapustę pokroić w cienkie paseczki. 
  • Ogórka przekroić wzdłuż na 4 części, a następnie pokroić na ćwierć plasterki.
  • Rzodkiewkę pokroić na półplasterki.
  • Do miski dodać pokrojone warzywa, posypać solą i cukrem, pozostawić na 30 minut.
  • Po tym czasie lekko wygnieść warzywa, polać oliwą i octem, dodać pieprz, wymieszać. Odstawić na 15 minut.
  • Przed podaniem dodać posiekany koperek i wymieszać.
Adrianna Ewa Stawska-Ostaszewska

Redaktorka serwisu kulinarnego Beszamel.pl Dziennikarka, tłumaczka, pisarka. Szefowa kuchni i koneserka smaku. Niestrudzona popularyzatorka historii kultur kulinarnych, kuchni regionalnych i narodowych. Autorka książek: „Dzieje łakomstwa i obżarstwa” (wyd. Harde, 2019), „Polska Księga …

więcej