Obłędna surówka z kapusty, ogórka i rzodkiewki: chrupiąca, soczysta, pyszna
Kapuściana surówka do obiadu to powiew świeżości i chrupkości. Polecam szczególnie przepis na obłędną surówkę z kapusty, ogórka i rzodkiewki. Te trzy jędrne warzywa to cała tajemnica chrupiącej, niezmiernie soczystej i po prostu pysznej surówki z łatwo dostępnych warzyw. Wypróbujcie i dajcie znać, czy też polubiliście ją, tak jak moi bliscy.
Przepisy na najlepsze surówki z kapustą w roli głównej
Kapusta cudownie chrupie pod zębami. Lubimy ją właśnie za tę chrupkość i soczystość. Ale od czasu do czasu warto ją mieszać z innymi warzywami, które ją zwilżą, osłodzą lub podbiją smak.
Oto kilka pysznych surówek z kapustą i warzywami, które przygotowały dla Ciebie redaktorki Beszamel.pl
Surówka z kapusty, jak w chińskim barze [przepis klasyczny]
Surówka ze słodkiej kapusty z marchewką i ananasem
Surówka obiadowa z białej kapusty, pomidorków i ogórków
Surówka z kapusty i papryki: chrupiąca i zdrowa
Surówka z białej kapusty, jabłek i buraków
SKŁADNIKI
- 1/4 główki młodej kapusty
- 1 ogórek szklarniowy, wężowy
- 1/2 pęczka rzodkiewki
- 2 łyżki koperku posiekanego
- 2 łyżki oliwy lub oleju
- 2 łyżki octu 5% lub soku z cytryny
- 2 łyżeczki soli
- 2 łyżeczki cukru
- 1/2 łyżeczki czarnego pieprzu mielonego
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Kapustę pokroić w cienkie paseczki.
- Ogórka przekroić wzdłuż na 4 części, a następnie pokroić na ćwierć plasterki.
- Rzodkiewkę pokroić na półplasterki.
- Do miski dodać pokrojone warzywa, posypać solą i cukrem, pozostawić na 30 minut.
- Po tym czasie lekko wygnieść warzywa, polać oliwą i octem, dodać pieprz, wymieszać. Odstawić na 15 minut.
- Przed podaniem dodać posiekany koperek i wymieszać.