Wielkanocne jaja: kura i pisklaki z jajek na twardo - jak zrobić
Surówka z białej kapusty, jabłek i buraków

Autor Zdjęcia: thinkstockphotos.com
Surówka z białej kapusty to dobre źródło witamin i minerałów w codziennej diecie.
Ocena: 5,0
Poziom: ŁATWY
Czas: 20 MINUT
Porcja dla: 4 OSÓB
Surówka z białej kapusty, jabłek i buraków to pyszne warzywa do mięsa. Dodatek nasion sezamu i babki płesznik uzupełnia niedoboru kwasów tłuszczowych, witamin i związków mineralnych.
Składniki
ćwierć główki białej kapusty
2 jabłka
1 ugotowany burak
sok z 1 cytryny
2 łyżki oliwy
sól, pieprz
2 łyżeczki czarnego sezamu
2 łyżeczki nasion babki płesznik
Przygotowanie krok po kroku:
Kapustę cienko zszatkować.
Kapustę skropić sokiem z cytryny, dodać sól i cukier, wymieszać.
Jabłka pokroić w słupki lub grubiej zszatkować.
Buraka pokroić w grube słupki.
Do kapusty dodać jabłka i buraki, wymieszać, skropić oliwą.
Na suchej patelni uprażyć nasiona sezamu i babki płesznik.
Gotową surówkę posypać prażonymi nasionami.