Surówka z białej kapusty, jabłek i buraków

Surówka z białej kapusty, jabłek i buraków

Autor Zdjęcia: thinkstockphotos.com

Surówka z białej kapusty to dobre źródło witamin i minerałów w codziennej diecie. 

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 20 MINUT

Porcja dla: 4 OSÓB

Surówka z białej kapusty, jabłek i buraków to pyszne warzywa do mięsa. Dodatek nasion sezamu i babki płesznik uzupełnia niedoboru kwasów tłuszczowych, witamin i związków mineralnych. 

Składniki

  • ćwierć główki białej kapusty

  • 2 jabłka

  • 1 ugotowany burak

  • sok z 1 cytryny

  • 2 łyżki oliwy

  • sól, pieprz

  • 2 łyżeczki czarnego sezamu

  • 2 łyżeczki nasion babki płesznik

Przygotowanie krok po kroku:

  • Kapustę cienko zszatkować.

  • Kapustę skropić sokiem z cytryny, dodać sól i cukier, wymieszać. 

  • Jabłka pokroić w słupki lub grubiej zszatkować.

  • Buraka pokroić w grube słupki. 

  • Do kapusty dodać jabłka i buraki, wymieszać, skropić oliwą.

  • Na suchej patelni uprażyć nasiona sezamu i babki płesznik.

  • Gotową surówkę posypać prażonymi nasionami. 

Ocena: 0