Mini steki z kurczaka w cieście piwnym z parmezanem
2022-01-13
łatwy
30 min
4
Mini steki, drobiowe schaboszczaki lub jak kto woli nuggetsy w cieście piwnym z parmezanem to sprytny sposób na wyborny obiad lub wyśmienitą przekąskę. Przygotowanie jest dziecinnie proste, a efekt oszałamiący. Soczyste kąski z piersi kurczaka są przepyszne!
SKŁADNIKI
- 500 g piersi z kurczaka
- 100 ml piwa
- 3 łyżki mąki pszennej
- 2 jajka
- 100 g parmezanu startego
- sól o świeżo zmielony pieprz
- mąka do panierowania
- olej do smażenia
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Pierś z kurczaka kroimy w poprzek na mniejsze kawałki.
- Rozbijamy pięścią lub tłuczkiem do mięsa na cieńsze mini steki.
- Przygotowujemy ciasto piwne: mieszamy piwo z jajkami i mąką. Dodajemy starty parmezan oraz szczyptę soli i świeżo zmielony pieprz. Mieszamy do uzyskania jednorodnego, gładkiego ciasta.
- Rozgrzewamy olej na patelni. Oleju powinno być sporo, co najmniej na grubość jednego palca.
- Steki panierujemy w mące, a następnie w piwnym cieście i od razu kładziemy na rozgrzanym tłuszczu.
- Smażymy do zrumienienia przez około 2 minuty z każdej strony.
- Podajemy z frytkami belgijskimi i sosem pomidorowym.
Beszamel: Kurczak - wartość odżywcza mięsa z kurczaka, właściwości, zastosowanie kulinarne