Mini steki z kurczaka w cieście piwnym z parmezanem

Mini steki z kurczaka w cieście piwnym z parmezanem
Autor: Shutterstock.com Mini steki z kurczaka w cieście piwnym z parmezanem
łatwy
30 min
4

Mini steki, drobiowe schaboszczaki lub jak kto woli nuggetsy w cieście piwnym z parmezanem to sprytny sposób na wyborny obiad lub wyśmienitą przekąskę. Przygotowanie jest dziecinnie proste, a efekt oszałamiący. Soczyste kąski z piersi kurczaka są przepyszne! 

SKŁADNIKI

  • 500 g piersi z kurczaka
  • 100 ml piwa
  • 3 łyżki mąki pszennej
  • 2 jajka
  • 100 g parmezanu startego
  • sól o świeżo zmielony pieprz
  • mąka do panierowania
  • olej do smażenia

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Pierś z kurczaka kroimy w poprzek na mniejsze  kawałki. 
  • Rozbijamy pięścią lub tłuczkiem do mięsa na cieńsze mini steki.
  • Przygotowujemy ciasto piwne: mieszamy piwo z jajkami i mąką. Dodajemy starty parmezan oraz szczyptę soli i świeżo zmielony pieprz. Mieszamy do uzyskania jednorodnego, gładkiego ciasta. 
  • Rozgrzewamy olej na patelni. Oleju powinno być sporo, co najmniej na grubość jednego palca. 
  • Steki panierujemy w mące, a następnie w piwnym cieście i od razu kładziemy na rozgrzanym tłuszczu. 
  • Smażymy do zrumienienia przez około 2 minuty z każdej strony. 
  • Podajemy z frytkami belgijskimi i sosem pomidorowym
Beszamel: Kurczak - wartość odżywcza mięsa z kurczaka, właściwości, zastosowanie kulinarne

Piersi kurczaka hasselback: instrukcja krok po kroku

Adrianna Ewa Stawska-Ostaszewska

Redaktorka serwisu kulinarnego Beszamel.pl Dziennikarka, tłumaczka, pisarka. Szefowa kuchni i koneserka smaku. Niestrudzona popularyzatorka historii kultur kulinarnych, kuchni regionalnych i narodowych. Autorka książek: „Dzieje łakomstwa i obżarstwa” (wyd. Harde, 2019), „Polska Księga …

więcej