Mięso z udek kurczaka duszone z kabaczkiem w pomidorach: sycący gulasz na zdrowie

Mięso z udek kurczaka duszone z kabaczkiem w pomidorach to przepyszny gulasz. Duszone mięso z udek jest soczyste, kabaczek rozpływa się w ustach, a pomidorowy sos, który łączy smaki jest niezwykle aromatyczny. Zdrowy i sycący gulasz drobiowy z kabaczkiem w pomidorowym sosie idealnie pasuje do ryżu lub kaszy. Zachęcamy Was do wypróbowania tego łatwego przepis na duszone mięso drobiowe z letnimi warzywami!
Kabaczek, czy cukinia
Nie jest to proste, bo oba warzywa pochodzą od dyni. Biologicznie mówimy o tym samy warzywie, które do Polski trafiło ze wschodu pod nazwą kabaczek oraz z zachodu pod nazwą cukinia (po włosku zucchini to mała dynia). Ale mogą istnieć różnice w ubarwieni i grubości skórki oraz w wielkości owoców. Najlepiej kierować się opisem hodowcy.
Więcej o zawiłościach w nazewnictwie przeczytacie w artykule Jak odróżnić kabaczka od cukinii?
Dla nas nie ma to większego znaczenia bo uwielbiamy cukinie i kabaczki, niskokaloryczne skarbnice błonnika i mikroelementów. Dlatego polecamy Wam kilka doskonałych przepisów:
Ziemniaki zapiekane z kabaczkiem i pieczarkami
Kabaczki lub cukinie faszerowane mięsem z indyka
Kabaczek i papryka marynowane z owocami na zimę
Przepis opracowały i przetestowały dla Was: Anna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska
SKŁADNIKI
- 1 kg mięsa z udek kurczaka
- 300 g (1 sztuka) kabaczka lub cukinii
- 1 marchewka
- 1 cebula
- 2 ząbki czosnku
- 200 g drobnych pomidorów truskawkowych lub koktajlowych
- 2 łyżki koncentratu pomidorowego
- 1 pęczek natki pietruszki
- 1,5 łyżki przyprawy do kurczaka
- sól i pieprz
- 2 łyżki oleju
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Mięso z udek pokroić na kawałki wielkości kęsa. Posypać przyprawą do kurczaka, wymieszać i odstawić.
- Kabaczka umyć, pokroić na dość grube plastry.
- Marchew pokroić na kawałki. Cebule pokroić na półkola. Czosnek drobno posiekać lub przecisnąć przez praskę. Pomidory przekroić na pół. Natkę pietruszki drobno posiekać.
- W głębokim rondlu rozgrzać olej, dodać kawałki mięsa kurczaka i smażyć do zrumienienia z każdej strony. Zajmie to około 10 minut.
- Do garnka dodajemy cebulę i smażymy do zeszklenia.
- Następnie dodajemy marchew i smażymy 5 minut.
- Na koniec dodajemy czosnek i kabaczki. Smażymy jeszcze 3 minuty.
- Dodajemy wreszcie pomidory, koncentrat pomidorowy i 1 szklankę wody. Doprowadzamy do wrzenia i gotowe.
- Zdejmujemy gulasz z ognia, dodajemy posiekaną natkę pietruszki. Mieszamy.
- Podajemy z gotowanym ryżem lub kaszą.