Ziemniaki zapiekane z kabaczkiem i pieczarkami

2021-03-29
Ziemniaki zapiekane z kabaczkiem i pieczarkami
Autor: Shutterstock
łatwy
30 min
4

Ziemniaki z kabaczkiem i pieczarkami zapiekane pod serowym sosem to doskonałe danie. Można również podać to jako dodatek do mięsa. 

Przepis przygotowały i przetestowały dla WasAnna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska

Sportowa odzież i obuwie jeszcze taniej? Sprawdź zniżki na New Balance promocje.

SKŁADNIKI

  • 1 kg ziemniaków
  • 1 kabaczek średniej wielkości
  • 250 g drobnych pieczarek
  • 1 łyżka masła
  • 1 łyżka mąki
  • 500 ml mleka
  • 100 g mozzarelli
  • 4 łyżki jogurtu
  • 1/2 łyżeczki startej gałki muszkatołowej
  • sól i pieprz
  • oraz 1 łyżka masła do przygotowania naczynia

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Ziemniaki i kabaczki pokroić na plastry grubości 0,5 cm, pieczarki przekroić na połówki lub ćwiartki. 
  • Ziemniaki ugotować w osolonym wrzątku. Kabaczka posolić i odstawić, a następnie odcisnąć z nadmiaru wilgoci. 
  • W rondlu z masła i mąki przygotować zasmażkę, dodać mleko i zagotować. Przyprawić gałką muszkatołową, solą i pieprzem. Dodać starty ser mozzarella i jogurt. Wymieszać.
  • Naczynie do zapiekania posmarować masłem. Układać naprzemiennie ziemniaki, kabaczka, pieczarki.
  • Polać przygotowanym sosem i wstawić do piekarnika rozgrzanego do 180°C i piec 30 minut.