Grillowany kurczak we włoskiej odsłonie. Idealny na ciepłe dni

Grillowany kurczak we włoskiej odsłonie. Idealny na ciepłe dni
Autor: Shutterstock.com Grillowany kurczak we włoskiej odsłonie. Idealny na ciepłe dni
łatwy
10 min
4

Dieta niskokaloryczna

Idealne połączenie soczystego kurczaka z popularną włoską przystawką. Grillowany kurczak bruschetta to idealny pomysł na ciekawy obiad, przekąskę czy jako drugie śniadanie do pracy, czy szkoły. Jest prosty w przygotowaniu, a prezentuje się i smakuje wybornie.

Prosty kurczak na obiad. Wspaniałe i proste danie

Proste, pyszne i sycące to danie pokocha cała twoja rodzina. Kurczak à la bruschetta sprawdzi się każdego dnia. Danie to wygląda zjawiskowo, a smakuje jeszcze lepiej. Wystarczy kilka składników, by móc rozkoszować się tym wspaniałym daniem.

Kurczak jest soczysty i pełen smaku, dzięki czemu idealnie komponuje się z soczystymi pomidorami. Jest to ciekawa wariacja klasycznej włoskiej przystawki, czyli bruschetty - chrupiącej grzanki z aromatycznymi pomidorami. Tu jednak zamieniamy grzankę na soczystego kurczaka.

Nasze danie możemy podawać, z czym tylko mamy ochotę. Sprawdzą się ziemniaki, ryż, lekka sałatka czy surówka. Jest to również ciekawy pomysł na danie prosto z grilla, które zaskoczy rodzinę oraz przyjaciół.

Jest to przepis, który jest naprawdę wart przygotowania. Wystarczy dosłownie kilka składników, a efekt jest zachwycający. Nie ma potrzeby długiego stania w kuchni i przygotowań, całość nie zajmie nam dłużej niż kilka minut. Co więcej, kurczaka możemy zamarynować poprzedniego dnia i zostawić na noc, wówczas będzie miał jeszcze więcej smaku.

SKŁADNIKI

  • 400 g piersi z kurczaka
  • 70 ml oliwy z oliwek
  • 3 łyżki octu balsamicznego
  • 3 ząbki czosnku
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • garść świeżej bazylii
  • przyprawa włoska
  • sól i pieprz
  • 200 g mozzarelli
  • 2 duże pomidory

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Oliwę z oliwek (odkładamy 1 łyżkę), ocet, 2 posiekane drobno ząbki czosnku, sok z cytryny, połowę bazylii posiekanej, przyprawę włoską, sól i pieprz mieszamy w misce.
  • Dodajemy do miski oczyszczonego kurczaka i dobrze mieszamy.
  • Odstawiamy na godzinę.
  • W osobnej misce mieszamy pokrojone w kosteczkę pomidory, pozostały czosnek, oliwę z oliwek, bazylię, sól i pieprz.
  • Kurczaka smażymy na patelni grillowej.
  • Posypujemy serem i nakładamy nasze pomidorki.
Beszamel: Kurczak - wartość odżywcza mięsa z kurczaka, właściwości, zastosowanie kulinarne
Kinga Goldstein

Ukończyła studia na Uniwersytecie Kazimierza Wielkiego w Bydgoszczy na kierunku Edytorstwo. Fascynuje ją wszystko związane z urodą, wszelkimi medycznymi nowinkami i zdrowym jedzeniem (a przynajmniej przeważnie zdrowym). Uwielbia sama wypróbowywać wszelkie domowe …

więcej