Klopsiki salisbury steak z sosem pieczarkowym. Szybko znikną z talerza

Klopsiki salisbury steak z sosem pieczarkowym. Szybko znikną z talerza
Autor: Shutterstock.com Klopsiki salisbury steak z sosem pieczarkowym. Szybko znikną z talerza
łatwy
15 min
4

Klopsiki Salisbury to danie, które pokocha cała rodzina. Są proste w przygotowaniu i stanowią ciekawą wariację popularnego w Stanach Zjednoczonych dania. Wystarczy kilka składników, by móc rozkoszować się tym apetycznym, domowym obiadem.

Wołowe klopsiki z pieczarkami. Prosty i pyszny sposób na obiad

Pyszne klopsiki wołowe w sosie pieczarkowym to idealny sposób na udany obiad dla całej rodziny. Nie są trudne w przygotowaniu, a ich smak i aromat na długo pozostanie w naszej pamięci. Jeśli nie masz więc pomysłu co przygotować na obiad, to danie sprawdzi się idealnie.

Warto wiedzieć, ze te klopsiki są łatwe do modyfikacji. Możemy wybrać inne mięso czy pominąć pieczarki w przygotowaniu sosu - wszystko zależy od naszych preferencji. Również jeśli chodzi o podanie. Świetnie będą się komponowały z ryżem, jak i z tłuczonymi ziemniaczkami czy makaronem. Możemy podawać je jak chcemy.

Te klopsiki pozwolą nam na przyrządzenie wyśmienitego obiadu, który zasmakuje całej rodzinie, bez konieczności stania w kuchni przez wiele godzin. Gotowe danie będziemy mieli już w zaledwie kilkanaście minut.

Jeśli więc szukasz ciekawego pomysłu na obiad, który zasmakuje całej rodzinie, te klopsiki będą strzałem w dziesiątkę. Nie ma na co czekać, rozkoszuj się nimi niezależnie od pory dnia.

SKŁADNIKI

  • 90 g bułki tartej
  • 0,5 cebuli
  • 500 g mielonej wołowiny
  • 3 ząbki czosnku
  • 1 jajko
  • 1 łyżka ketchupu
  • 1 kostka bulionu wołowego
  • 5 łyżeczek musztardy
  • 2 łyżki masła
  • 250 g pieczarek
  • 1 łyżka oliwy
  • 2 szklanki bulionu wołowego
  • 3 łyżki mąki
  • 2 łyżki wody
  • 2 łyżeczki sosu sojowego

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Cebulę obieramy i siekamy.
  • W misce mieszamy wołowinę, cebulę, bułkę tartą, kostkę wołową, jedno jajko, ketchup, 3 łyżeczki musztardy, posiekany czosnek.
  • Formujemy klopsiki.
  • Klopsiki smażymy, aż będą zarumienione i odkładamy.
  • Na patelni rozpuszczamy masło. 
  • Podsmażamy pokrojone pieczarki.
  • Dodajemy sól, pieprz i czosnek.
  • Dodajemy bulion wołowy, sól i pieprz. 
  • W miseczce mieszamy mąkę, wodę, sos sojowy i musztardę.
  • Dodajemy do naszego sosu.
  • Kiedy sos się zagotuje, dodajemy klopsiki.
  • Gotujemy, aż sos zgęstnieje.
Beszamel: Wołowina - dlaczego warto jeść wołowinę?
Kinga Goldstein

Ukończyła studia na Uniwersytecie Kazimierza Wielkiego w Bydgoszczy na kierunku Edytorstwo. Fascynuje ją wszystko związane z urodą, wszelkimi medycznymi nowinkami i zdrowym jedzeniem (a przynajmniej przeważnie zdrowym). Uwielbia sama wypróbowywać wszelkie domowe …

więcej