Mięsny keks z puree ziemniaczanym: przepis na pieczeń rzymską z ziemniakami 2w1
2021-03-29
łatwy
45 min
4
Mięsny keks z puree ziemniaczanym to efektowny sposób na popularnego klopsa z ziemniakami. Pieczeń rzymska z mielonego mięsa zawsze cieszy się powodzeniem, dlaczego więc nie upiec jej razem z puree z ziemniaków? Jesteśmy za, a nawet przeciw - jak mawiał klasyk.
Przepis przygotowały i przetestowały dla Was: Anna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska
SKŁADNIKI
- 750 g ziemniaków
- 50 g masła
- 100 ml mleka
- 100 g tartego sera żółtego
- 500 g wieprzowego mięsa mielonego
- 1 cebula
- 1 łyżka oleju
- 1 jajko
- 3 łyżki tartej bułki
- 3 łyżki mleka
- 1 puszka zielonego groszku
- sól i pieprz do smaku
- masło i tarta bułka do przygotowania formy
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Ziemniaki ugotować w osolonym wrzątku. Odcedzić, przecisnąć przez praskę lub dobrze utłuc. Dodać masło i mleko, wymieszać na jednorodne puree. Dodać tarty ser i wymieszać.
- Cebulę drobno posiekać i zeszklić na 1 łyżce oleju. Zielony groszek odcedzić.
- Do mięsa dodać uduszoną cebulę, jajko, tartą bułkę i mleko. Przyprawić solą (jeśli mięso nie było solone przez producenta, patrz etykieta) i pieprzem. Wymieszać na jednorodną masę. Dodać zielony groszek i delikatnie wmieszać go.
- Formę keksówkę posmarować masłem i wysypać tartą bułką. Wyłożyć na dno masę mięsną. Następnie puree ziemniaczane. Wierzch wygładzić i ozdobić równoległymi rowkami wykonanymi widelcem.
- Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 180°C i piec przez 45 minut z funkcją dolnego grzania.
- Podawać z sosem pieczeniowym lub koperkowym.