Mięsny keks z puree ziemniaczanym: przepis na pieczeń rzymską z ziemniakami 2w1

2020-12-11
Mięsny keks z puree ziemniaczanym
Autor: Shutterstock Klops z zielonym groszkiem i zapieczone puree ziemniaczane to marzenie koperkowe każdego smakosza
łatwy
45 min
4

Mięsny keks z puree ziemniaczanym to efektowny sposób na popularnego klopsa z ziemniakami. Pieczeń rzymska z mielonego mięsa zawsze cieszy się powodzeniem, dlaczego więc nie upiec jej razem z puree z ziemniaków? Jesteśmy za, a nawet przeciw - jak mawiał klasyk. 

 

Przepis przygotowały i przetestowały dla WasAnna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska

Składniki

750 g ziemniaków

50 g masła

100 ml mleka

100 g tartego sera żółtego

500 g wieprzowego mięsa mielonego

1 cebula

1 łyżka oleju

1 jajko

3 łyżki tartej bułki

3 łyżki mleka

1 puszka zielonego groszku

sól i pieprz do smaku

masło i tarta bułka do przygotowania formy

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

Ziemniaki ugotować w osolonym wrzątku. Odcedzić, przecisnąć przez praskę lub dobrze utłuc. Dodać masło i mleko, wymieszać na jednorodne puree. Dodać tarty ser i wymieszać. 

Cebulę drobno posiekać i zeszklić na 1 łyżce oleju. Zielony groszek odcedzić. 

Do mięsa dodać uduszoną cebulę, jajko, tartą bułkę i mleko. Przyprawić solą (jeśli mięso nie było solone przez producenta, patrz etykieta) i pieprzem. Wymieszać na jednorodną masę. Dodać zielony groszek i delikatnie wmieszać go. 

Formę keksówkę posmarować masłem i wysypać tartą bułką. Wyłożyć na dno masę mięsną. Następnie puree ziemniaczane. Wierzch wygładzić i ozdobić równoległymi rowkami wykonanymi widelcem.

Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 180°C i piec przez 45 minut z funkcją dolnego grzania. 

Podawać z sosem pieczeniowym lub koperkowym.