Mięciutkie kotlety wieprzowe w sosie paprykowym - smak i aromat w jednym!
2021-03-29
łatwy
30 min
4
Mięciutkie kotlety wieprzowe w sosie paprykowym to pyszne danie na rodzinny obiad. Mięso uduszone w śmietankow-paprykowym sosie po prostu rozpływa się w ustach, ale dzięki paprykowemu dodatkowi ma ciekawy smak.
Przepis opracowały i przetestowały dla Was: Anna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska
SKŁADNIKI
- 4 plastry wieprzowiny od szynki
- 2 łyżki oleju
- 2 łyżki słodkiej papryki (można użyć 1 łyżki papryki słodkiej wędzonej)
- 4 plasterki cytryny
- sok z połowy cytryn
- pół szklanki słodkiej śmietanki
- sól i pieprz
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Plastry mięsa rozbić lekko tłuczkiem i naciąć na obwodzie. Uformować sznycle, które skropić sokiem z cytryny, posolić i oprószyć pieprzem.
- na patelni rozgrzać olej, smażyć sznycle z obu stron - po ok. 3 minuty z każdej - na silnym ogniu. Odłożyć w ciepłe miejsce.
- Na patelni zagotować posoloną śmietankę, dokładnie wymieszać z papryką, włożyć sznycle i dusić pod przykryciem, na małym ogniu przez ok. 15 minut.
- Sznycle podawać polane sosem, przybrane plasterkami cytryny i posypane natką.