Mięciutkie kotlety wieprzowe w sosie paprykowym - smak i aromat w jednym!

2021-03-29
Mięciutkie kotlety wieprzowe w sosie paprykowym - smak i aromat w jednym!
Autor: Shutterstock Sznycle z szynki wieprzowej w sosie śmietankowo-paprykowym to pełne smaku i aromatu danie, idealne na rodzinny obiad.
łatwy
30 min
4

Mięciutkie kotlety wieprzowe w sosie paprykowym to pyszne danie na rodzinny obiad. Mięso  uduszone w śmietankow-paprykowym sosie po prostu rozpływa się w ustach, ale dzięki paprykowemu dodatkowi ma ciekawy smak.

Przepis opracowały i przetestowały dla Was: Anna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska

SKŁADNIKI

  • 4 plastry wieprzowiny od szynki
  • 2 łyżki oleju
  • 2 łyżki słodkiej papryki  (można użyć 1 łyżki papryki słodkiej wędzonej)
  • 4 plasterki cytryny
  • sok z połowy  cytryn
  • pół szklanki słodkiej śmietanki
  • sól i pieprz

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Plastry mięsa rozbić lekko tłuczkiem i  naciąć na obwodzie. Uformować sznycle, które skropić sokiem z cytryny, posolić i oprószyć pieprzem.
  •  na patelni rozgrzać olej, smażyć sznycle z obu  stron - po ok. 3 minuty  z każdej - na silnym ogniu. Odłożyć w ciepłe miejsce.
  • Na patelni zagotować posoloną śmietankę, dokładnie wymieszać z papryką, włożyć sznycle i dusić pod przykryciem, na małym ogniu przez ok. 15 minut.
  • Sznycle podawać polane sosem, przybrane plasterkami cytryny i posypane natką.