Mega gołąbki pieczone w rękawie. Idealne na duży głód

Gołąbki pieczone w rękawie
Autor: Shutteratock Gołąbki pieczone w rękawie to słuszna porcja pysznego jedzenia na co dzień.
łatwy
40 min
4

Dieta bezglutenowa

To co wyróżnia te gołąbki spośród wielu innych przepisów na faszerowaną kapustę, to ich imponująca wielkość, ciekawa forma i sposób pieczenia. Przygotowane w rękawie wychodzą soczyste i mięciutkie. Jedna porcja zaspokoi duży głód na długo.

SKŁADNIKI

  • 1 kapusta
  • Farsz:
  • 1 kg mięsa mielonego
  • 1 cebula
  • 1 marchewka
  • 1 czerwona papryka
  • 0,5 szklanki ryżu
  • sól i pieprz

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • W dużym garnku (takim, w którym zmieści się główka kapusty w całości) zagotować wodę.
  • Z kapusty zerwać zewnętrzne, luźne liście i wyciąć głęboko głąb.
  • Kapustę wrzucić do wrzącej wody , otworem po głąbie do góry.
  • Gotować przez chwilę aż kapusta zmięknie i liście zaczną się oddzielać.
  • Obgotowane miękkie liście wyjąc z wody i poczekać aż odparują.
  • Cebule, marchewkę i paprykę obrać i drobno posiekać i dodać do mielonego mięsa wraz z ryżem i przyprawami.
  • Masę dokładnie wymieszać. 
  • Po 2-4 liście układać na zakładkę w okrągłej kokilce do zupy, pozostawiając brzegi liści wywinięte na zewnątrz miseczki.
  • Środek miski wypełnić obficie farszem, luźne licie zawinąć do góry i opakować nimi dokładnie mięso.
  • Na desce dokrojenia ułożyć na krzyż kilka ok 40 cm kawałków sznurka.
  • Na przecięciu sznurków ułożyć gołąbka z miseczki, odwracając ją do góry dnem, jak przy robieniu babek z piasku.
  • Końce sznurków związać na górze, nadmiar odciąć. Z jednej średniej główki wychodzi 3-5 takich mega gołąbków.
  • Tak przygotowane gołąbki umieścić w rękawie do pieczenia, końce rękawa związać, całość ułożyć na blaszce.
  • Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 st. C na 1 godzinę. Po tym czasie wyjąc z rękawa, usunąć sznurki.
  • Podawać na ciepło z ulubionym sosem.
KAPUSTA. Jakie ma właściwości? Dlaczego warto ją jeść? Jak przyrządzić kapustę?

Galeria: Co zrobić z kapusty? 10 przepisów na potrawy z białą kapustą

Anna Szubińska

Redaktorka, autorka książek "Nalewki. Natura zamknięta w butelce" (Harde 2019) i "Kuchnia afrodyzjaków" (Harde 2019). Poszukiwaczka nowych smaków i egzotycznych receptur, które lubi łączyć z lokalnymi specjałami. Eksperymentuje z daniami i z …

więcej