Mega gołąbki pieczone w rękawie. Idealne na duży głód
2022-11-23
łatwy
40 min
4
Dieta bezglutenowa
To co wyróżnia te gołąbki spośród wielu innych przepisów na faszerowaną kapustę, to ich imponująca wielkość, ciekawa forma i sposób pieczenia. Przygotowane w rękawie wychodzą soczyste i mięciutkie. Jedna porcja zaspokoi duży głód na długo.
SKŁADNIKI
- 1 kapusta
- Farsz:
- 1 kg mięsa mielonego
- 1 cebula
- 1 marchewka
- 1 czerwona papryka
- 0,5 szklanki ryżu
- sól i pieprz
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- W dużym garnku (takim, w którym zmieści się główka kapusty w całości) zagotować wodę.
- Z kapusty zerwać zewnętrzne, luźne liście i wyciąć głęboko głąb.
- Kapustę wrzucić do wrzącej wody , otworem po głąbie do góry.
- Gotować przez chwilę aż kapusta zmięknie i liście zaczną się oddzielać.
- Obgotowane miękkie liście wyjąc z wody i poczekać aż odparują.
- Cebule, marchewkę i paprykę obrać i drobno posiekać i dodać do mielonego mięsa wraz z ryżem i przyprawami.
- Masę dokładnie wymieszać.
- Po 2-4 liście układać na zakładkę w okrągłej kokilce do zupy, pozostawiając brzegi liści wywinięte na zewnątrz miseczki.
- Środek miski wypełnić obficie farszem, luźne licie zawinąć do góry i opakować nimi dokładnie mięso.
- Na desce dokrojenia ułożyć na krzyż kilka ok 40 cm kawałków sznurka.
- Na przecięciu sznurków ułożyć gołąbka z miseczki, odwracając ją do góry dnem, jak przy robieniu babek z piasku.
- Końce sznurków związać na górze, nadmiar odciąć. Z jednej średniej główki wychodzi 3-5 takich mega gołąbków.
- Tak przygotowane gołąbki umieścić w rękawie do pieczenia, końce rękawa związać, całość ułożyć na blaszce.
- Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 st. C na 1 godzinę. Po tym czasie wyjąc z rękawa, usunąć sznurki.
- Podawać na ciepło z ulubionym sosem.
KAPUSTA. Jakie ma właściwości? Dlaczego warto ją jeść? Jak przyrządzić kapustę?