Makaron z duszoną kapusta i boczkiem: sprytny sposób na obiad
2021-03-29
łatwy
30 min
4
Makaron z duszoną kapusta i boczkiem to sprytny sposób na oszczędny obiad. Gdy smaki wymieszają się na patelni danie jest gotowe. Wszystko zrobisz w 30 minut.
Przepis opracowały i przetestowały dla Was: Anna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska
SKŁADNIKI
- 100 g surowego boczku wędzonego, pokrojonego w kostkę
- 4 łyżki oleju
- 2 duże cebule, pokrojone w kostkę
- 700 g białej kapusty, np. spiczastej lub włoskiej, pokrojonej na kawałki wielkości kęsa
- 1½ łyżeczki soli
- ½ łyżeczki świeżo zmielonego czarnego pieprzu
- 300 g suchego makaronu, dowolny rozmiar i kształt
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Na dużej patelni, na średnim ogniu, zrumień boczek na 2 łyżkach oleju, aż będzie chrupiący.
- Dodaj cebulę i smaż przez 2 minuty lub do zeszklenia. Dodaj jeszcze 2 łyżki oleju, pokrojoną kapustę, przypraw solą i pieprzem, przykryj, a gdy mieszanina będzie gorąca, zmniejsz ogień i duś przez dziesięć minut.
- Podczas duszenia kapusty ugotuj makaron zgodnie z instrukcją na opakowaniu i odsącz go, zachowując 1 chochelkę wody z gotowania makaronu.
- Gdy kapusta zmięknie, dodaj odsączony makaron i chochelkę wody.
- Wymieszaj zawartość patelni i podgrzewaj jeszcze 2-4 minuty, by smaki się przeniknęły.
- Posyp dużą ilością świeżo zmielonego pieprzu i podawaj póki gorące!