Makaron z duszoną kapusta i boczkiem: sprytny sposób na obiad

2021-03-29
Makaron z duszoną kapustą shutterstock_1599628078.jpg
Autor: Shutterstock Idealne połączenie smaków makaronu i kapusty oraz boczku
łatwy
30 min
4

Makaron z duszoną kapusta i boczkiem to sprytny sposób na oszczędny obiad. Gdy smaki wymieszają się na patelni danie jest gotowe. Wszystko zrobisz w 30 minut. 

Przepis opracowały i przetestowały dla Was: Anna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska

SKŁADNIKI

  • 100 g surowego boczku wędzonego, pokrojonego w kostkę 
  • 4 łyżki oleju
  • 2 duże cebule, pokrojone w kostkę
  • 700 g białej kapusty, np. spiczastej lub włoskiej,  pokrojonej na kawałki wielkości kęsa
  • 1½ łyżeczki soli 
  • ½ łyżeczki świeżo zmielonego czarnego pieprzu
  • 300 g suchego makaronu, dowolny rozmiar i kształt

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Na dużej patelni, na średnim ogniu, zrumień boczek na 2 łyżkach oleju, aż będzie chrupiący.
  • Dodaj cebulę i smaż przez 2 minuty lub do zeszklenia. Dodaj jeszcze 2 łyżki oleju, pokrojoną kapustę, przypraw solą i pieprzem, przykryj, a gdy mieszanina będzie gorąca, zmniejsz ogień i duś przez dziesięć minut.
  • Podczas duszenia kapusty ugotuj makaron zgodnie z instrukcją na opakowaniu i odsącz go, zachowując 1 chochelkę wody z gotowania makaronu.
  • Gdy kapusta zmięknie, dodaj odsączony makaron i chochelkę wody.
  • Wymieszaj zawartość patelni i podgrzewaj jeszcze 2-4 minuty, by smaki się przeniknęły.
  • Posyp dużą ilością świeżo zmielonego pieprzu i podawaj póki gorące!
  •