Maczanka krakowska: przepis Magdy Gessler na tradycyjne danie!

Maczanka krakowska: przepis Magdy Gessler na tradycyjne danie!
Autor: Shutterstock Maczankę krakowską znamy od stuleci jako proste danie z resztek pieczeni wieprzowej
łatwy
30 min
4

Maczanka krakowska to danie o długiej  historii i krakowskim rodowodzie. Resztki karkówki, zbywający sos po mięsie i najtańsza bułka – to miało przekonywać mniej zamożnych mieszkańców Krakowa do przygotowania tego dania. Można powiedzieć, że maczanka to nasz polski street food, bo podobno było to danie krakowskich żaków. Dziś podajemy przepis na maczankę w nowej odsłonie.

SKŁADNIKI

  • 80 dkg karkówki lub schabu
  • 1,5 łyżki oleju
  • 3 duże cebule
  • sól i pieprz do smaku
  • 2 liście laurowe
  • kilka ziaren ziela angielskiego
  • pół łyżki kminku
  • 1 łyżka mąki
  • 2 małe bułki (lub jedna duża) na osobę - czyli 8 lub 4

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Mięso dobrze natrzeć solą, kminkiem i pieprzem, wstawić do lodówki na kilka godzin,a najlepiej na noc.
  • W  brytfance rozgrzać tłuszcz i obsmażyć na nim mięso, podlać kilkoma łyżkami wody, przykryć i piec w piekarniku około 1,5 godziny w temperaturze 180 stopni.
  • W połowie pieczenia dodać do mięsa pokrojoną w plasterki cebulę.
  • Po upieczeniu wyjąć mięso, a sos zagęścić mąką i zagotować.
  • Mięso pokroić w plastry i kłaść na przekrojone bułki, polewać sosem z pieczenia. Podawać z dodatkiem zieleniny, zwłaszcza ogórków kiszonych.
Wieprzowina: wartość odżywcza, zastosowanie kulinarne
Anna Śmiałek

Pomysłodawczyni i redaktorka prowadząca serwis beszamel.pl. Swoją pasję i hobby, jakim są kulinaria, połączyła z pracą. Zadowolona w towarzystwie ludzi, którzy cenią sobie dobre jedzenie i ciekawą rozmowę. Wciąż głodna nowych wyzwań, …

więcej