Maczanka krakowska: przepis Magdy Gessler na tradycyjne danie!
2021-08-17
łatwy
30 min
4
Maczanka krakowska to danie o długiej historii i krakowskim rodowodzie. Resztki karkówki, zbywający sos po mięsie i najtańsza bułka – to miało przekonywać mniej zamożnych mieszkańców Krakowa do przygotowania tego dania. Można powiedzieć, że maczanka to nasz polski street food, bo podobno było to danie krakowskich żaków. Dziś podajemy przepis na maczankę w nowej odsłonie.
SKŁADNIKI
- 80 dkg karkówki lub schabu
- 1,5 łyżki oleju
- 3 duże cebule
- sól i pieprz do smaku
- 2 liście laurowe
- kilka ziaren ziela angielskiego
- pół łyżki kminku
- 1 łyżka mąki
- 2 małe bułki (lub jedna duża) na osobę - czyli 8 lub 4
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Mięso dobrze natrzeć solą, kminkiem i pieprzem, wstawić do lodówki na kilka godzin,a najlepiej na noc.
- W brytfance rozgrzać tłuszcz i obsmażyć na nim mięso, podlać kilkoma łyżkami wody, przykryć i piec w piekarniku około 1,5 godziny w temperaturze 180 stopni.
- W połowie pieczenia dodać do mięsa pokrojoną w plasterki cebulę.
- Po upieczeniu wyjąć mięso, a sos zagęścić mąką i zagotować.
- Mięso pokroić w plastry i kłaść na przekrojone bułki, polewać sosem z pieczenia. Podawać z dodatkiem zieleniny, zwłaszcza ogórków kiszonych.
Wieprzowina: wartość odżywcza, zastosowanie kulinarne