Kurczak z rosołu w sosie pomarańczowym
2022-05-16
łatwy
30 min
4
Pozostałe z gotowania rosołu mięso kurczaka można wykorzystać do przyrządzenia pysznej potrawki o cytrusowej nucie. Bardzo delikatne w smaku gotowane mięso z drobiowe, dzięki cytrusowej nucie nabiera charakteru i wyrazistości. Danie najlepiej smakuje z ryżem.
SKŁADNIKI
- 0,5 kg kurczaka ugotowanego w rosole
- 1 cebula
- 1 łyżka oleju
- 1 niepełna szklanka soku pomarańczowego
- 2 łyżki keczupu
- 1 łyżka octu winnego
- 1 łyżeczka cukru
- 1 łyżeczka sosu sojowego
- 2 łyżeczki mąki ziemniaczanej
- pieprz i sól
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Cebulę obrać i pokroić w półplasterki i smażyć na rozgrzanym oleju 3 minuty. Wlać sok, keczup i ocet, dodać cukier, sos sojowy, pieprz i sól. Dusić pod przykryciem 10 min.
- Mąkę wymieszać z niewielką ilością wody, wlać do sosu i zagotować.
- Mięso pokroić w kostkę, dodać do sosu i całość zagotować.
Beszamel: Kurczak - wartość odżywcza mięsa z kurczaka, właściwości, zastosowanie kulinarne