Kurczak w sosie chimichurri, czyli potęga smaku natki pietruszki i czosnku

Kurczak w sosie chimichurri
Autor: Shutterstock.com Kurczak w sosie chimichurri
łatwy
20 min
4

Dieta bezglutenowa

Dieta niskokaloryczna

Pieczony kurczak jest przepyszny. Jednak poziom smakowitości można podnieść piekąc go w maśle chimichurri i podjąc z sosem chimichurri. Dobrego nigdy za wiele. Obłędny sos czosnkowo-pietruszkowy z Południowej Ameryki jest w stanie ożywić każdy rodzaj mięsa. Wypróbujcie przepis na pierś kurczaka lub w sosie chimichurri. Po prostu palce lizać! 

SKŁADNIKI

  • 1 kg filetu z piersi lub filetu z udek kurczaka lub kawałki kurczaka lub 1 cały kurczak
  • Na masło chimichurri:
  • 100 g masła miękkiego
  • 1 pęczek natki pietruszki, drobno posiekanej
  • 1 pęczek cebuli dymki, drobno posiekanej
  • 6 ząbków czosnku przeciśnięte przez praskę
  • 1/2 łyżeczki płatków ostrej papryczki
  • 2 łyżki octu winnego lub soku z cytryny
  • sól i pieprz do smaku
  • Na sos chimichurri:
  • 1 pęczek natki pietruszki, posiekanej
  • 3 ząbki czosnku
  • 2 łyżki octu winnego lub soku z cytryny
  • 5 łyżek oliwy lub dobrego oleju roślinnego
  • 1/2 łyżeczki płatków chili lub 1 mała papryczka drobno posiekana
  • sól i pieprz do smaku

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Zacznij od przygotowania masła chimichurri. W malakserze rozdrobnij natkę pietruszki, dymkę ze szczypiorem oraz czosnek. Dodaj sok z cytryny, 1/2 łyżeczki soli i sporo mielonego pieprzu. Miksuj dalej. Następnie dodaj miękkie masło i płatki papryczki chili. Zmiksuj na puszytą masę.
  • Kawałki kurczaka posmaruj masłem. Ułóż na blasze. Wstaw do rozgrzanego piekarnika. Piecz w temperaturze 220°C - filet z piersi przez 20-30 minut, filet z udek przez 20 minut, całe nogi przez 40 minut, całego kurczaka przez 20 minut w 220°C, następnie przez 1 godzinę w 180°C. 
  • W czasie, gdy kurczak się piecze, przygotuj sos chimichurri. Z podanych składników zmiksuj sos w malakserze lub za pomocą blendera. Posiekaną papryczkę dodaj na końcu i wymieszaj.
  • Kurczaka polanego świeżym sosem chimichurri podaj z pieczonymi ziemniakami i sałatką ze świeżych ogórków
Świeże zioła w kuchni. Aromatyczne i zdrowe dodatki do potraw

Udka i podudzia kurczaka - TOP 10 przepisów

Adrianna Ewa Stawska-Ostaszewska

Redaktorka serwisu kulinarnego Beszamel.pl Dziennikarka, tłumaczka, pisarka. Szefowa kuchni i koneserka smaku. Niestrudzona popularyzatorka historii kultur kulinarnych, kuchni regionalnych i narodowych. Autorka książek: „Dzieje łakomstwa i obżarstwa” (wyd. Harde, 2019), „Polska Księga …

więcej