Chrupiąca sałatka z ogórków i czerwonej cebuli - prostota i smak w jednym!
      2021-05-17
      
          
      
    
    
    
    
    
  
                  
          
          łatwy
      
      
        
          15 min
      
      
        
          4
      
    Dieta niskokaloryczna
Chrupiąca sałatka z ogórków i czerwonej cebuli nie tylko doskonale smakuje, ale też ładnie się prezentuje na talerzu. Jeśli uwielbiasz jak warzywa chrupią podczas jedzenia, koniecznie ją zrób! Na dodatek jest niskokaloryczna i zdrowa, więc podwójnie warto!
SKŁADNIKI
- 2 długie ogórki
 - 1 czerwona cebula
 - 1 łyżka sezamu
 - 1/2 pęczka koperku
 - 1 łyżka oleju sezamowego
 - 2 łyżki octu winnego
 - 2 łyżki letniej przegotowanej wody
 - sól, pieprz
 
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Ogórki obieramy i kroimy w plastry, cebulę w piórka.
 - Warzywa wrzucamy do miski, dodajemy poszatkowany koperek.
 - Mieszamy ocet, wodę i cukier. Sos wlewamy do warzyw.
 - Ziarna sezamu prażymy na suchej patelni (uważając by ich nie przypalić) - uwalniamy w ten sposób ich aromat i więcej smaku.
 - Do sałatki dodajemy olej sezamowy, sól i pieprz i mieszamy. Podajemy natychmiast, zanim ogórki zmiękną pod wpływem sosu.
 
Cudowne ogórki – czy warto je jeść, co z nich zrobić?