Chrupiąca sałatka z ogórków i czerwonej cebuli - prostota i smak w jednym!

Chrupiąca sałatka z ogórków i czerwonej cebuli - prostota i smak w jednym!
Autor: Shutterstock Do tej surówki dodaje się olej sezamowy i uprażone ziarna sezamu, co jeszcze podkreśla chrupkość pozstałych składników
łatwy
15 min
4

Dieta niskokaloryczna

Chrupiąca sałatka z ogórków i czerwonej cebuli nie tylko doskonale smakuje, ale też ładnie się prezentuje na talerzu. Jeśli uwielbiasz jak warzywa chrupią podczas jedzenia, koniecznie ją zrób! Na dodatek jest niskokaloryczna i zdrowa, więc podwójnie warto!

SKŁADNIKI

  • 2  długie ogórki
  • 1 czerwona cebula
  • 1 łyżka sezamu
  • 1/2 pęczka koperku
  • 1 łyżka oleju sezamowego
  • 2 łyżki octu winnego
  • 2 łyżki letniej przegotowanej wody
  • sól, pieprz

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Ogórki obieramy i kroimy w plastry, cebulę w piórka.
  • Warzywa wrzucamy do miski, dodajemy poszatkowany koperek.
  • Mieszamy ocet, wodę i cukier. Sos wlewamy do warzyw.
  • Ziarna sezamu prażymy na suchej patelni (uważając by ich nie przypalić) - uwalniamy w ten sposób ich aromat i więcej smaku.
  • Do sałatki dodajemy olej sezamowy, sól i pieprz i mieszamy. Podajemy natychmiast, zanim ogórki zmiękną pod wpływem sosu.
Cudowne ogórki – czy warto je jeść, co z nich zrobić?
Anna Śmiałek

Pomysłodawczyni i redaktorka prowadząca serwis beszamel.pl. Swoją pasję i hobby, jakim są kulinaria, połączyła z pracą. Zadowolona w towarzystwie ludzi, którzy cenią sobie dobre jedzenie i ciekawą rozmowę. Wciąż głodna nowych wyzwań, …

więcej