Chrupiąca sałatka z ogórków i czerwonej cebuli - prostota i smak w jednym!
2021-05-17
łatwy
15 min
4
Dieta niskokaloryczna
Chrupiąca sałatka z ogórków i czerwonej cebuli nie tylko doskonale smakuje, ale też ładnie się prezentuje na talerzu. Jeśli uwielbiasz jak warzywa chrupią podczas jedzenia, koniecznie ją zrób! Na dodatek jest niskokaloryczna i zdrowa, więc podwójnie warto!
SKŁADNIKI
- 2 długie ogórki
- 1 czerwona cebula
- 1 łyżka sezamu
- 1/2 pęczka koperku
- 1 łyżka oleju sezamowego
- 2 łyżki octu winnego
- 2 łyżki letniej przegotowanej wody
- sól, pieprz
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Ogórki obieramy i kroimy w plastry, cebulę w piórka.
- Warzywa wrzucamy do miski, dodajemy poszatkowany koperek.
- Mieszamy ocet, wodę i cukier. Sos wlewamy do warzyw.
- Ziarna sezamu prażymy na suchej patelni (uważając by ich nie przypalić) - uwalniamy w ten sposób ich aromat i więcej smaku.
- Do sałatki dodajemy olej sezamowy, sól i pieprz i mieszamy. Podajemy natychmiast, zanim ogórki zmiękną pod wpływem sosu.
Cudowne ogórki – czy warto je jeść, co z nich zrobić?