Kurczak w czosnkowym sosie śmietanowym z brokułami: przepis na pyszny keto obiad
      2021-03-29
      
          
      
    
    
    
    
    
  
                  
          
          łatwy
      
      
        
          30 min
      
      
        
          4
      
    Kurczak w czosnkowym sosie śmietanowym z brokułami to ulubione danie mojej rodziny. To idealny przepis na kurczaka w jednym garnku z domowym śmietanowym sosem czosnkowym, gdy potrzebujesz czegoś pysznego, satysfakcjonującego i łatwego na późny obiad. Dla dzieci dodatkowo gotuję garść makaronu lub ryżu. Oto przepis na pyszny keto obiad dla całej rodziny.
SKŁADNIKI
- 800 g filetu z piersi kurczaka
 - sól do smaku
 - świeżo zmielony czarny pieprz do smaku
 - 1/2 łyżeczki papryki mielonej
 - 4 łyżki (60 g) masła
 - 4-6 ząbki czosnku, posiekanego
 - 200 g śmietany 30%
 - 1 szklanka ( 240 ml ) wody
 - 450-500 g różyczek brokułów, świeżych lub mrożonych
 - 1 łyżeczka ( 5 ml ) posiekanej świeżej pietruszki
 - 1 łyżka soku z cytryny lub do smaku
 
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Dopraw kurczaka solą, pieprzem i papryką. Odłóż na bok.
 - Rozgrzej dużą patelnię na średnim ogniu. Rozpuść połowę masła (2 łyżki). Dodaj kurczaka i smaż przez 5 minut z każdej strony lub do zrumienienia kurczaka. Zdejmij kurczaka z patelni, przykryj i trzymaj w cieple.
 - Na tej samej patelni rozpuść pozostałe 2 łyżki masła, dodaj czosnek i gotuj, aż czosnek będzie lekko brązowy i pachnący. Dodaj śmietanę i bulion. Gotuj, aż mieszanina będzie gorąca i zacznie wrzeć, a następnie zmniejsz ogień. Przypraw do smaku sokiem z cytryny, solą i pieprzem.
 - Dodaj kurczaka z powrotem na patelnię oraz różyczki świeżego brokułu. Przykryj patelnię pokrywką i duś na małym ogniu przez około 10 minut lub do momentu, gdy kurczak będzie ugotowany.
 - Jeśli chcesz bardziej jędrne brokuły al dente, dodaj różyczki brokułów, gdy kurczak jest prawie ugotowany, aby brokuły były bardziej chrupiące. Mrożone brokuły dodaj na 5 minut przed końcem duszenia.
 - Podawaj z ryżem lub makaronem.
 
Beszamel - Brokuły - dlaczego warto je jeść? Jakie mają właściwości?