Kurczak w czosnkowym sosie śmietanowym z brokułami: przepis na pyszny keto obiad

2021-03-08
Adrianna Ewa Stawska-Ostaszewska
Kurczak w czosnkowym sosie śmietanowym z brokułami: przepis na pyszny keto obiad
Autor: Shutterstock Soczyste kawałki piersi kurczaka i różyczki brokułu w czosnkowym sosie śmietanowym
łatwy
30 min
4

Kurczak w czosnkowym sosie śmietanowym z brokułami to ulubione danie mojej rodzinyTo idealny przepis na kurczaka w jednym garnku  z domowym śmietanowym sosem czosnkowym, gdy potrzebujesz czegoś pysznego, satysfakcjonującego i łatwego na późny obiad. Dla dzieci dodatkowo gotuję garść makaronu lub ryżu. Oto przepis na pyszny keto obiad dla całej rodziny. 

Składniki

800 g filetu z piersi kurczaka

sól do smaku

świeżo zmielony czarny pieprz do smaku

1/2 łyżeczki papryki mielonej

4 łyżki (60 g) masła

4-6 ząbki czosnku, posiekanego

200 g śmietany 30%

1 szklanka ( 240 ml ) wody

450-500 g różyczek brokułów, świeżych lub mrożonych

1 łyżeczka ( 5 ml ) posiekanej świeżej pietruszki

1 łyżka soku z cytryny lub do smaku

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

Dopraw kurczaka solą, pieprzem i papryką. Odłóż na bok.

Rozgrzej dużą patelnię na średnim ogniu. Rozpuść połowę masła (2 łyżki). Dodaj kurczaka i smaż przez 5 minut z każdej strony lub do zrumienienia kurczaka. Zdejmij kurczaka z patelni, przykryj i trzymaj w cieple.

Na tej samej patelni rozpuść pozostałe 2 łyżki masła, dodaj czosnek i gotuj, aż czosnek będzie lekko brązowy i pachnący. Dodaj śmietanę i bulion. Gotuj, aż mieszanina będzie gorąca i zacznie wrzeć, a następnie zmniejsz ogień. Przypraw do smaku sokiem z cytryny, solą i pieprzem.

Dodaj kurczaka z powrotem na patelnię oraz różyczki świeżego brokułu. Przykryj patelnię pokrywką i duś na małym ogniu przez około 10 minut lub do momentu, gdy kurczak będzie ugotowany.

Jeśli chcesz bardziej jędrne brokuły al dente, dodaj różyczki brokułów, gdy kurczak jest prawie ugotowany, aby brokuły były bardziej chrupiące. Mrożone brokuły dodaj na 5 minut przed końcem duszenia. 

Podawaj z ryżem lub makaronem.

Beszamel - Brokuły - dlaczego warto je jeść? Jakie mają właściwości?