Kurczak pieczony z gruszkami
2021-03-29
łatwy
30 min
4
Kurczak pieczony z gruszkami jest niezwykle smaczny. Swój aromat zawdzięcza połączeniu dymnej, wędzonej papryki i słodyczy dojrzałych owoców. Wyśmienite danie na odświętny jesienny obiad.
SKŁADNIKI
- 1 duży kurczak
- 1 łyżka oleju arachidowego
- 2 łyżeczki wędzonej papryki
- sól
- 4 szalotki, obrane i przecięte na pół
- 3 spore gruszki, przekrojone na ćwiartki i pozbawione gniazd nasiennych
- 6 gałązek tymianku lub 1 łyżeczka suszonego
- 2 szczypty startej gałki muszkatołowej
- świeżo zmielony pieprz
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Piekarnik rozgrzewany do temperatury 180°C.
- Kurczaka smarujemy olejem wymieszanym z wędzoną papryką i solą, wkładamy do brytfanny i pieczemy 45 minut.
- Szalotki i gruszki wrzucamy do miski. Dodajemy tymianek, wędzoną paprykę, gałkę, sól i pieprz, mieszamy.
- Po 45 minutach pieczenia kurczaka wlewamy do brytfanny 2 łyżki wody, wokół kurczaka układamy gruszki.
- Pieczemy jeszcze 20-30 minut.
- Wyłączamy piekarnik i pozwalamy kurczakowi odpocząć przez 15 minut i podajemy go obłożonego gruszkami.