Kurczak Gong Bao: przepis na pierś kurczaka po chińsku
2021-03-29
łatwy
30 min
4
Kurczak Gong Bao, zwany także Kung Pao, to klasyka kuchni syczuańskiej. Potrawa ze smażonej piersi kurczaka jest bardzo popularna w Chinach i poza granicami. To danie proste w przygotowaniu. Nazwa pochodzi od nazwiska gubernatora Ding Baozhena, który rządził prowincją Syczuan w czasach panowania dynastii Qing. Kurczak z orzeszkami ziemnymi był jego ulubioną potrawą.
SKŁADNIKI
- 2 piersi kurczaka (300-350g)
- 3 ząbki czosnku
- 3 cm kawałek świeżego imbiru
- 5 szalotek
- 1 papryka
- 1 łodyga selera naciowego
- pół łyżeczki suszonej papryczki chili
- 2 łyżki oleju arachidowego
- 1 łyżeczka niezmielonego pieprzu syczuańskiego
- 2 czubate łyżki prażonych orzeszków ziemnych (podgrzej piekarnik do 120°C i praż orzeszki na blasze przez 15-20 minut, aż zrobią się aromatyczne i lekko brązowe. Sprawdzaj w międzyczasie czy się nie przypalają).
- Na marynatę:
- ½ łyżeczki soli
- 2 łyżeczki jasnego sosu sojowego
- 1 łyżeczka wina Shaoxing (lub wytrawnego sherry)
- 1 ½ łyżeczka skrobi kukurydzianej
- 1 łyżka wody
- Na sos:
- 1 łyżka cukru pudru
- ¾ łyżeczki skrobi kukurydzianej
- 1 łyżeczka ciemnego sosu sojowego
- 1 łyżeczka jasnego sosu sojowego
- 1 łyżka octu ryżowego
- 1 łyżeczka oleju sezamowego
- 1 łyżka bulionu z kurczaka lub wody
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Potnij kurczaka na drobne kostki (1 cm), wrzuć do małej miski, dodaj uprzednio wymieszaną marynatę, wymieszaj z mięsem i odstaw.
- Obierz i potnij w plasterki czosnek i imbir, posiekaj szalotki. Przetnij chilli wzdłuż na połowę i usuń pestki.
- Paprykę przekrój, usuń pestki, pokrój na kawałki. Seler pokrój na plasterki.
- Zmieszaj składniki sosu w osobnej miseczce.
- Wlej łyżkę oleju, rozprowadź na ściankach i podgrzej na dużym ogniu aż zacznie dymić. Wlej 2 łyżki oleju i ponownie podgrzej, dodaj chilli i pieprz i szybko zamieszaj, smaż aż chilli zacznie brązowieć (ale nie może się przypalić). Jeżeli zacznie się przypalać, zdejmij na chwilę wok z ognia.
- Szybko dodaj kurczaka i smaż mieszając na dużym ogniu. Jak kurczak się zrumieni, dodaj paprykę i seler naciowy. Smaż 2-3 minuty. Następnie dodaj imbir, czosnek i szczypiorek i kontynuuj smażenie ciągle mieszając, aż mięso będzie gotowe (spróbuj duży kawałek czy nie jest różowy w środku).
- Zamieszaj sos i dodaj do woka, nie przestając mieszać. Jak tylko sos zgęstnieje, dodaj orzeszki i zamieszaj. Potrawa jest gotowa do podania.
Beszamel: Kurczak - wartość odżywcza mięsa z kurczaka, właściwości, zastosowanie kulinarne