Kurczak duszony z fasolą i papryką
2021-03-29

łatwy
40 min
4
Kurczak duszony z fasolą i papryką w sosie pomidorowym to danie jednogarnkowe, które syci, a do tego wybornie smakuje. Soczyste mięso udek kurczaka skąpane w aromatycznym sosie z papryką i pomidorami, a do tego pożywna fasola będą smakowały zarówno dużym, jak i małym domownikom.
Polecamy także: Udka kurczaka zapiekane z ryżem w pomidorowym sosie
SKŁADNIKI
- 4 udka z kurczaka
- 300 g suszonej fasoli lub 2 puszki gotowej
- 150 g boczku wędzonego
- 150 g dyni surowej
- 1 papryka czerwona
- 1 papryka zielona
- 1 papryka żółta
- 2 szklanki przecieru pomidorowego
- bulion drobiowy
- majeranek
- sól
- pieprz czarny
- cząber
- bazylia
- świeże liście bazylii
- Na marynatę:
- 4 łyżki oleju rzepakowego
- 1 łyżeczka czosnku granulowanego
- 1/2 łyżeczki pieprzu czarnego
- 1 łyżeczka papryki słodkiej
- 1 łyżeczka papryki wędzonej
- 1 łyżeczka soli
- papryka ostra mielona
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Suchą fasolę wypłukać i zalać zimną wodą. Pozostawić namoczoną przez całą noc. Uzupełnić wodę w fasoli i wstawić na ogień. Gotować ok 1 godz, aż fasola będzie miękka. W połowie gotowania posolić wodę. Jeśli użyjecie fasoli z puszki, ta część przygotowań jest zbędna.
- Przygotować marynatę łącząc wszystkie składniki w naczyniu. Z udek ściągnąć skórę i przekroić na dwie mniejsze części. Włożyć do marynaty i obtoczyć każdy kawałek kurczaka. Odstawić w chłodne miejsce na około godzinę.
- Na patelni rozgrzać olej rzepakowy i smażyć kurczaka na dużym ogniu z każdej strony. Musi być mocno zrumieniony. Przełożyć do brytfanki lub garnka z szerokim dnem.
- Boczek pokroić w drobną kostkę, usmażyć i dodać do kurczaka. Na tej samej patelni po kolei smażyć pokrojone papryki i dynię.
- Wielkość i sposób krojenia zależy od naszych upodobań. Wszystko przekładać do brytfanki, zalać przecierem pomidorowy i uzupełnić bulionem lub wodą, tak aby mięso było zanurzone co najmniej do połowy.
- Przyprawić solą, pieprzem, cząbrem (doskonały do dań z fasolą) i bazylią, przykryć pokrywką i dusić około godziny. Pod koniec duszenia dodać ugotowaną fasolę i ewentualnie doprawić do smaku.
- Przed podaniem posypać świeżymi liśćmi bazylii.