Kurczak duszony z fasolą i papryką

2021-03-29
Kurczak duszony z fasolą i papryką
Autor: Shutterstock Kurczak duszony w aromatycznym sosie pomidorowym z papryką i fasolą to pełnowartościowy posiłek dla każdej rodziny
łatwy
40 min
4

Kurczak duszony z fasolą i papryką w sosie pomidorowym to danie jednogarnkowe, które syci, a do tego wybornie smakuje. Soczyste mięso udek kurczaka  skąpane w aromatycznym sosie z papryką  i pomidorami, a do tego pożywna fasola  będą smakowały zarówno dużym, jak i małym domownikom. 

Polecamy także: Udka kurczaka zapiekane z ryżem w pomidorowym sosie

SKŁADNIKI

  • 4 udka z kurczaka
  • 300 g suszonej fasoli lub 2 puszki gotowej
  • 150 g boczku wędzonego
  • 150 g dyni surowej
  • 1 papryka czerwona
  • 1 papryka zielona
  • 1 papryka żółta
  • 2 szklanki przecieru pomidorowego
  • bulion drobiowy
  • majeranek
  • sól
  • pieprz czarny
  • cząber
  • bazylia
  • świeże liście bazylii
  •  
  • Na marynatę:
  • 4 łyżki oleju rzepakowego
  • 1 łyżeczka czosnku granulowanego
  • 1/2 łyżeczki pieprzu czarnego
  • 1 łyżeczka papryki słodkiej
  • 1 łyżeczka papryki wędzonej
  • 1 łyżeczka soli
  • papryka ostra mielona

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Suchą fasolę wypłukać i zalać zimną wodą. Pozostawić namoczoną przez całą noc. Uzupełnić wodę w fasoli i wstawić na ogień. Gotować ok 1 godz, aż fasola będzie miękka. W połowie gotowania posolić wodę. Jeśli użyjecie fasoli z puszki, ta część przygotowań jest zbędna.
  • Przygotować marynatę łącząc wszystkie składniki w naczyniu. Z udek ściągnąć skórę i przekroić na dwie mniejsze części. Włożyć do marynaty i obtoczyć każdy kawałek kurczaka. Odstawić w chłodne miejsce na około godzinę.
  • Na patelni rozgrzać olej rzepakowy i smażyć kurczaka na dużym ogniu z każdej strony. Musi być mocno zrumieniony. Przełożyć do brytfanki lub garnka z szerokim dnem. 
  • Boczek pokroić w drobną kostkę, usmażyć i dodać do kurczaka. Na tej samej patelni po kolei smażyć pokrojone papryki i dynię.
  • Wielkość i sposób krojenia zależy od naszych upodobań. Wszystko przekładać do brytfanki, zalać przecierem pomidorowy i uzupełnić bulionem lub wodą, tak aby mięso było zanurzone co najmniej do połowy.
  • Przyprawić solą, pieprzem, cząbrem (doskonały do dań z fasolą) i bazylią, przykryć pokrywką i dusić około godziny. Pod koniec duszenia dodać ugotowaną fasolę i ewentualnie doprawić do smaku.
  • Przed podaniem posypać świeżymi liśćmi bazylii. 
Redakcja
więcej