Kukul Mas curry. Pomysł na urzekające aromatem tradycyjne danie ze Sri Lanki

kukul mas curry
Autor: Shutterstock Kukul Mas curry to tradycyjny lankijski przepis na obiad z kurczaka.
łatwy
30 min
4

Delikatne curry z kurczakiem o nazwie Kukul Mas to jedna z tradycyjnych potraw kuchni lankijskiej. Danie jest niezwykle aromatyczne, dzięki specjalnie dobranym przyprawom. Bez problemu możecie zrobić je w domu, ponieważ wszystkie produkty są w naszych sklepach. Oto przepis na obłędne Kukul Mas curry prosto ze Sri Lanki.

Czym jest Kukul Mas curry?

Jest to tradycyjna potrawa kuchni lankijskiej, na którą przepis powstał w stolicy wyspy Kolombo. Lankijskie curry ma kremową konsystencję, a filet z piersi kurczaka jest miękki i soczysty. Za niebanalny smak i niezwykły aromat odpowiadają przyprawy, takie jak świeży imbir, czosnek, chili, kurkuma, papryka, kmin rzymski, kora cynamonu, kozieradka i koper włoski. Do potrawy dodaje się także cebulę, trawę cytrynową, przecier pomidorowy oraz mleczko kokosowe, które idealnie łączy się z pozostałymi składnikami i tworzy obłędny sos. Danie podaje się z ryżem lub kromkami chleba.

Jak zrobić Kukul Mas curry?

Cebulę smaży się z czosnkiem i imbirem na złoty kolor. Następnie dodaje się sypkie przyprawy i ocet oraz pokrojonego w kostkę kurczaka. Całość należy wymieszać, tak aby mięso pokryło się przyprawami. Następnie dodaje się pozostałe przyprawy i wlewa mleczko kokosowe. Po zagotowaniu należy zmniejszyć ogień i gotować jeszcze kilka minut, od czasu do czasu mieszając. Gotowe!

Przepis na Kukul Mas

  • Przepis na lankijskie curry nie jest skomplikowany. Danie jest proste i nie wymaga wyjątkowych umiejętności kulinarnych.
  • Przyrządzenie obiadu według tego przepisu nie jest czasochłonne. W sumie czas przygotowania nie powinien przekroczyć pół godziny.
  • Na liście składników znajdują się łatwo dostępne w Polsce produkty. Ponad połowa z nich to przyprawy.
  • Przecier pomidorowy zastąpią krojone pomidory z puszki.
  • Zamiast mielonej trawy cytrynowej można dodać jedną świeżą lub zastąpić ją cytryną.

Kiedy podawać Kukul Mas curry?

Potrawa jest pyszna, aromatyczna i sycąca. To super pomysł na obiad nawet w trakcie zwykłego tygodnia. Świetnie smakuje następnego dnia po odgrzaniu, więc od razu można go zrobić więcej. Curry sprawdzi się też jako jedzenie do pracy. Wystarczy odgrzać je w mikrofalówce i pyszny lunch jest gotowy.

SKŁADNIKI

  • 800 g piersi kurczaka
  • 500 ml mleka kokosowego
  • 100 g przecieru pomidorowego
  • 2 cebule
  • 4 ząbki czosnku
  • 1 kora cynamonu
  • 2 łyżki oleju
  • 2 łyżki octu
  • 1 łyżka kolendry
  • 1 łyżka kminu rzymskiego
  • 1 łyżka zmielonej trawy cytrynowej
  • 2 łyżeczki startego świeżego imbiru
  • 2 łyżeczki mielonej słodkiej papryki
  • 1 łyżeczka nasion kozieradki
  • 1 łyżeczka kurkumy
  • 1 łyżeczka mielonego chili
  • 1/2 łyżeczki nasion kopru włoskiego
  • sól

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Na dużej patelni rozgrzać olej. Dodać pokrojoną w kostkę cebulę, posiekany czosnek i imbir. Smażyć, aż cebulą stanie się złota. Często mieszać.
  • Dodać kurkumę, chili, kolendrę, kmin rzymski, koper włoski, paprykę, sól i ocet. Dokładnie wymieszać. Dodać pokrojoną w kostkę pierś kurczaka, wymieszać i smażyć na średnim ogniu, aż mięso będzie pokryte przyprawami i całkowicie zmieni kolor.
  • Dodać przecier pomidorowy, kozieradkę, cynamon, koper włoski i trawę cytrynową. Wymieszać i wlać mleko kokosowe. Zagotować, zmniejszyć ogień i gotować około 5 minut. Od czasu do czasu zamieszać.
  • Podawać na gorąco z ryżem.
Kuchnia tajska - czerwone curry z kurczakiem
Anna Szulc-Górska
więcej