Kukul Mas curry. Pomysł na urzekające aromatem tradycyjne danie ze Sri Lanki
Delikatne curry z kurczakiem o nazwie Kukul Mas to jedna z tradycyjnych potraw kuchni lankijskiej. Danie jest niezwykle aromatyczne, dzięki specjalnie dobranym przyprawom. Bez problemu możecie zrobić je w domu, ponieważ wszystkie produkty są w naszych sklepach. Oto przepis na obłędne Kukul Mas curry prosto ze Sri Lanki.
Czym jest Kukul Mas curry?
Jest to tradycyjna potrawa kuchni lankijskiej, na którą przepis powstał w stolicy wyspy Kolombo. Lankijskie curry ma kremową konsystencję, a filet z piersi kurczaka jest miękki i soczysty. Za niebanalny smak i niezwykły aromat odpowiadają przyprawy, takie jak świeży imbir, czosnek, chili, kurkuma, papryka, kmin rzymski, kora cynamonu, kozieradka i koper włoski. Do potrawy dodaje się także cebulę, trawę cytrynową, przecier pomidorowy oraz mleczko kokosowe, które idealnie łączy się z pozostałymi składnikami i tworzy obłędny sos. Danie podaje się z ryżem lub kromkami chleba.
Jak zrobić Kukul Mas curry?
Cebulę smaży się z czosnkiem i imbirem na złoty kolor. Następnie dodaje się sypkie przyprawy i ocet oraz pokrojonego w kostkę kurczaka. Całość należy wymieszać, tak aby mięso pokryło się przyprawami. Następnie dodaje się pozostałe przyprawy i wlewa mleczko kokosowe. Po zagotowaniu należy zmniejszyć ogień i gotować jeszcze kilka minut, od czasu do czasu mieszając. Gotowe!
Przepis na Kukul Mas
- Przepis na lankijskie curry nie jest skomplikowany. Danie jest proste i nie wymaga wyjątkowych umiejętności kulinarnych.
- Przyrządzenie obiadu według tego przepisu nie jest czasochłonne. W sumie czas przygotowania nie powinien przekroczyć pół godziny.
- Na liście składników znajdują się łatwo dostępne w Polsce produkty. Ponad połowa z nich to przyprawy.
- Przecier pomidorowy zastąpią krojone pomidory z puszki.
- Zamiast mielonej trawy cytrynowej można dodać jedną świeżą lub zastąpić ją cytryną.
Kiedy podawać Kukul Mas curry?
Potrawa jest pyszna, aromatyczna i sycąca. To super pomysł na obiad nawet w trakcie zwykłego tygodnia. Świetnie smakuje następnego dnia po odgrzaniu, więc od razu można go zrobić więcej. Curry sprawdzi się też jako jedzenie do pracy. Wystarczy odgrzać je w mikrofalówce i pyszny lunch jest gotowy.
SKŁADNIKI
- 800 g piersi kurczaka
- 500 ml mleka kokosowego
- 100 g przecieru pomidorowego
- 2 cebule
- 4 ząbki czosnku
- 1 kora cynamonu
- 2 łyżki oleju
- 2 łyżki octu
- 1 łyżka kolendry
- 1 łyżka kminu rzymskiego
- 1 łyżka zmielonej trawy cytrynowej
- 2 łyżeczki startego świeżego imbiru
- 2 łyżeczki mielonej słodkiej papryki
- 1 łyżeczka nasion kozieradki
- 1 łyżeczka kurkumy
- 1 łyżeczka mielonego chili
- 1/2 łyżeczki nasion kopru włoskiego
- sól
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Na dużej patelni rozgrzać olej. Dodać pokrojoną w kostkę cebulę, posiekany czosnek i imbir. Smażyć, aż cebulą stanie się złota. Często mieszać.
- Dodać kurkumę, chili, kolendrę, kmin rzymski, koper włoski, paprykę, sól i ocet. Dokładnie wymieszać. Dodać pokrojoną w kostkę pierś kurczaka, wymieszać i smażyć na średnim ogniu, aż mięso będzie pokryte przyprawami i całkowicie zmieni kolor.
- Dodać przecier pomidorowy, kozieradkę, cynamon, koper włoski i trawę cytrynową. Wymieszać i wlać mleko kokosowe. Zagotować, zmniejszyć ogień i gotować około 5 minut. Od czasu do czasu zamieszać.
- Podawać na gorąco z ryżem.