Trawa cytrynowa - najpopularniejsza przyprawa w kuchni azjatyckiej
Trawa cytrynowa jest najpopularniejszą przyprawą w kuchni południowoazjatyckiej oraz w daniach z rejonu Ameryki Łacińskiej. Ma niezwykły aromat i smak przypominający trochę cytrynę, ale bez jej kwaskowatości. Do jakich potraw warto dodać trawę cytrynową? Jakie ma właściwości?
Spis treści
Gdzie można kupić trawę cytrynową?
W sklepach z żywnością azjatycką czasem uda nam się kupić świeżą trawę cytrynową. Wzbogaca się nią smak zup, sałatek, napojów, deserów, a nawet dań drobiowych przyprawionych curry. Suszone źdźbła trawy cytrynowej można dodać również do herbaty.
Właściwości zdrowotne
W wielu krajach Ameryki Południowej napar sporządzony z tego zioła traktowany jest jako lek na problemy żołądkowe, depresję oraz napój odświeżający.
Badania naukowców z Izraela udowodniły, że trawa cytrynowa ma silne właściwości antynowotworowe. Powoduje bowiem zanik komórek rakowych.
Przechowywanie
Świeżą trawę cytrynową można trzymać w lodówce nawet do 2-3 tygodni. Gdybyśmy chcieli przechować ją jednak dłużej, warto ją zamrozić.