Książulo podzielił się przepisem na doskonały makaron. Internauci zachwyceni

Książulo podzielił się przepisem na doskonały makaron. Internauci zachwyceni
Autor: Shutterstock / Instagram @Księżulo Książulo podzielił się przepisem na doskonały makaron. Internauci zachwyceni
łatwy
20 min
2

Książulo, znany z recenzji kulinarnych i licznych przepisów, podbił serca internautów swoim przepisem na carbonarę. Jego interpretacja klasycznego włoskiego dania szybko zdobyła ogromną popularność na TikToku, a guanciale, świeży makaron i grana padano to składniki, które definiują ten przepis.

Książulo to popularny internetowy twórca, znany z recenzji kulinarnych, którymi dzieli z szeroką publicznością za pośrednictwem platform społecznosciowych. Jego filmy zyskały miliony wyświetleń, a jednym z nich jest przepis na carbonarę, który podbił serca fanów. Książulo skrytykował jedną z restauracyjnych wersji tego dania, stwierdzając, że potrafi zrobić lepszą. W odpowiedzi na to postanowił podzielić się własnym przepisem, który okazał się hitem: "Ja uważam na przykład, że robię przepyszną carbonarę" – mówi w jednym z filmów.

Jak przygotować idealną carbonarę Książula – przepis, który musisz poznać

Carbonara to jedno z najbardziej klasycznych włoskich dań, które zdobyło serca smakoszy na całym świecie. Dzięki internetowemu twórcy Książulo ten tradycyjny przepis zyskał nową popularność wśród fanów TikToka, Instagramu i You Tube. Jego przepis na carbonarę wyróżnia się prostotą i autentycznością, co czyni go idealnym dla każdego, kto szuka prawdziwego smaku włoskiej kuchni.

Zobacz również pyszne przepisy Ewy Wachowicz:

Grzyby marynowane według Ewy Wachowicz. Skorzystaj z jej wskazówek i stwórz doskonały dodatek do zimowych dań

Ewa Wachowicz wprowadza rewolucję w sałatce Cezar. Ten dodatek to prawdziwy game-changer

Tak robię najlepszy domowy ketchup. Przepis Ewy Wachowicz to mistrzostwo świata

Ewa Wachowicz zdradza przepis na kiszok. Smak Kujaw, jakiego nie znacie

Placki ziemniaczane - przepis Ewy Wachowicz z programu Ewa gotuje

Carbonara Książula - najlepsze składniki dla najlepszego smaku

Podstawą każdej dobrej carbonary jest guanciale – włoski boczek z policzków wieprzowych, który nadaje potrawie unikalnego smaku. W połączeniu ze świeżym makaronem i serem pecorino lub grana padano, tworzy idealną harmonię smaków. Książulo stawia na prostotę, ale dba o autentyczność, co odróżnia jego przepis od wielu innych dostępnych w internecie. Guanciale, ser pecorino, a także świeżo mielony pieprz to składniki, które nadają tej potrawie wyrazisty charakter.

Krok po kroku: Jak zrobić carbonarę według Książulo

Carbonara to szybkie i proste danie, jednak jej sekret tkwi w technice. Najpierw guanciale smażymy na patelni, a świeży makaron gotujemy przez 5 minut. Ważne, aby po ugotowaniu makaronu, dodać trochę wody z gotowania do jajek i sera – to zapewnia idealną konsystencję sosu. Na koniec wszystko mieszamy na gorąco, pozwalając sosowi otulić makaron.

Źródło: www.instagram.com/ksiazulo

SKŁADNIKI

  • Guanciale (może być zastąpione pancettą)
  • Opakowanie świeżego makaronu (np. spaghetti)
  • 1 całe jajko
  • 2 żółtka
  • Ser pecorino lub grana padano
  • Duża ilość świeżo mielonego pieprzu
  • Sól do smaku

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Pokrój guanciale w drobną kostkę i podsmaż na patelni na średnim ogniu, aż stanie się złociste i chrupiące.
  • Wytopiony tłuszcz zachowaj na później.
  • W misce ubij jedno całe jajko i dwa żółtka.
  • Dodaj starty ser i sporą ilość pieprzu. Mieszaj, aż uzyskasz jednolitą masę.
  • Ugotuj makaron al dente według instrukcji na opakowaniu, ale nie wylewaj całej wody z gotowania – przyda się później do sosu.
  • Wrzuć ugotowany makaron na patelnię z guanciale i wymieszaj z odrobiną wody z makaronu, aby lekko rozrzedzić tłuszcz.
  • Następnie przełóż makaron do miski z jajkami i serem.
  • Mieszaj energicznie, aby sos dobrze otulił makaron, jednocześnie powoli podgrzewając miskę nad garnkiem z ciepłą wodą.
  • Dodaj chrupiące kawałki guanciale, jeszcze więcej pieprzu do smaku i od razu podawaj.
Makaron! Co warto o nim widzieć? Jak dobrać makaron do potrawy? Jak obliczyć porcję makaronu?
Romana Makówka
Redaktor

Redaktorka serwisu kulinarnego Beszamel.pl, Poradnikzdrowie.pl i MjakMama.pl.
Fotograf, dziennikarz, redaktor i felietonistka. Mistrzyni SEO, miłośniczka kuchni polskiej, fanka norweskiego Black Metalu, zjawisk nadprzyrodzonych i historii Polski. Znana autorka zdjęć koncertowych, specjalizująca się …

więcej