Kotlety z wątróbki drobiowej i ziemniaka: pyszny i tani pomysł na obiad
2021-08-06
łatwy
30 min
4
Kotlety z wątróbki drobiowej i ziemniaka to sprytny sposób pyszny i tani obiad. Wątróbka drobiowa dostarcza pełnowartościowego białka. A przy tym jest najtańszym jego źródłem. Kotlety z wątróbki drobiowej pokochają nawet wątróbkowi sceptycy. Zachęcamy Was do wypróbowania tego pysznego i taniego pomysłu na zdrowe kotlety zalecane w diecie niedokrwistości.
SKŁADNIKI
- 300 g wątróbki drobiowej
- 2 jajka M
- 1 średni ziemniak
- 1 cebula
- 0,5 szklanki mąki pszennej
- sól i pieprz do smaku
- 1 mały pęczek natki pietruszki, drobno posiekanej
- olej do smażenia
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Wątróbkę umyć i osuszyć. Zmielić razem z cebulą w maszynce do mięsa lub zmiksować w blenderze.
- Ziemniaka obrać i zetrzeć na tarce o drobnych otworach, aby uzyskać niewielkich rozmiarów wiórki.
- Do zmielonej wątróbki dodać startego surowego ziemniaka i posiekaną natkę pietruszki.
- Dodać rozmącone jajko. Przyprawić solą i pieprzem. Wymieszać na jednorodną masę.
- Następnie dodawać po trochu mąkę i mieszać do uzyskania gęstej masy na kotlety.
- Porcje masy nakładać łyżką stołową wprost na gorący olej.
- Smażyć na wolnym ogniu przez 3-5 minut z jednej strony. Przewrócić i smażyć z drugiej strony do zrumienienia.
- Podawać z puree ziemniaczanym i surówką z kapusty.
Dlaczego warto jeść wątróbkę - cztery powody