Kotlety z makaronu i szynki - pomysł na niedrogi obiad
2021-03-29
łatwy
0 min
4
Te kotlety najlepiej jest zrobić gdy zostanie nam makaronu z innego dania. Wykorzystuje się wtedy resztki i nie trzeba ich wyrzucać. Kotlety z makaronu i szynki smakują wybornie i są łatwe w przygotowaniu.
Przepis opracowały i przetestowały dla Was: Anna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska
SKŁADNIKI
- 300 g drobnego makaronu
- 300 g szynki
- 1 cebula
- 1 jajko
- sól i pieprz
- bułka tarta
- olej do smażenia
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Makaron drobno łamiemy i gotujemy do miękkości. Szynkę mielimy maszynką do mielenia mięsa.
- Cebulę obieramy, drobno siekamy i podsmażamy na tłuszczu, dodajemy szynkę , makaron, jajko i przyprawy.
- Dokładnie mieszamy i z powstałej masy formujemy niewielkie kotlety, panierujemy w bułce i smażymy na oleju.
- Podajemy z sosem pomidorowym lub grzybowym.
Makaron! Co warto o nim widzieć? Jak dobrać makaron do potrawy? Jak obliczyć porcję makaronu?