Kotlety z makaronu - jak nie marnować jedzenia, kiedy zostaną kluski z obiadu

2021-01-02
Kotlety z makaronu - czyli jak nie marnować jedzenia, kiedy zostanie nam za dużo klusek
Autor: Shutterstock Kotlety z makaronu - czyli jak nie marnować jedzenia, kiedy zostanie nam za dużo klusek
łatwy
20 min
4

Kotlety z makaronu to typowe danie "z resztek". Kiedy nam się zdarzy ugotować za dużo makaronu i nie wiadomo co z nim zrobić - można wykorzystać to, co się ma w lodówce i przygotować pyszne ekonomiczne danie. Propozycja podana w tym przepisie nie jest sztywna, możemy dodać do kotletów dowolną wędlinę, boczek lub mięso z gotowania rosołu. Dobór warzyw też jest bardzo dowolny: mogą to być pieczarki, papryka a nawet gotowane ziemniaki.

Polecamy także:

Zupa á la forszmak: przepis na sprytną zupę z resztek

Ukraińskie gałuszki, czyli pieczone kotleciki z resztek

Sałatka Cobb: przepis na sałatkę z resztek [Smaczna Historia]

Pasta z resztek świątecznej pieczeni z dodatkiem sera i selera

Składniki

ok. 1 porcji ugotowanego makaronu

1 cebula

4 wędliny (szynki lub kiełbasy)

1/2 czerwonej papryki

4 łyżki żółtego sera startego na tarce

1-2 jajka (w zależności od ilości makaronu)

4 łyżki bułki tartej

2 łyżki siekanej zieleniny (natki, koperku, szczypiorku)

sól, pieprz

szczypta chili

zioła prowansalskie (opcjonalnie)

olej do smażenia

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

Makaron lekko siekamy. Cebulę, paprykę kroimy w kostkę i podsmażamy na oleju, żeby lekko zmiękły. Na koniec dodajemy pokrojoną drobno wędlinę. Studzimy.

W misce mieszamy makaron z cebulą, papryką, wędliną, żółtym serem, rozkłóconymi jajami oraz zieleniną i przyprawami.

Z masy odrywamy porcje i formujemy nieduże kotlety, obtaczamy je w bułce tartej i smażymy na złoty kolor na oleju. Podajemy z ulubionym sosem.

Podziel się opinią
Grupa ZPR Media sprzeciwia się głoszeniu opinii noszących znamiona mowy nienawiści przepełnionych pogardą czy agresją. Jeśli widzisz komentarz, który jest hejtem, powiadom nas o tym, klikając zgłoś. Więcej w REGULAMINIE