Kotlety z makaronu. Co zrobić, kiedy zostaną kluski z obiadu?
Kotlety z makaronu to typowe danie "z resztek". Kiedy nam się zdarzy ugotować za dużo makaronu i nie wiadomo co z nim zrobić - można wykorzystać to, co się ma w lodówce i przygotować pyszne ekonomiczne danie. Propozycja podana w tym przepisie nie jest sztywna, możemy dodać do kotletów dowolną wędlinę, boczek lub mięso z gotowania rosołu. Dobór warzyw też jest bardzo dowolny: mogą to być pieczarki, papryka a nawet gotowane ziemniaki.
Marnowanie żywności to nie tylko postępowanie nieekonomiczne, ale też nieekologiczne. Warto mieć w zanadrzu garść przepisów na dania z resztek, przygotowywane w duch zero waste. Tym bardziej, że rosnące koszty utrzymania i inflacja powinny nas zmusić do oszczędnego gospodarowania posiadanymi zasobami. A dania z resztek mogą naprawdę zaskoczyć zarówno prostotą wykonania, jak i niebanalnym smakiem.
Oprócz poniższego przepisu polecamy także:
Zupa á la forszmak: przepis na sprytną zupę z resztek
Ukraińskie gałuszki, czyli pieczone kotleciki z resztek
Sałatka Cobb: przepis na sałatkę z resztek [Smaczna Historia]
Pasta z resztek świątecznej pieczeni z dodatkiem sera i selera
SKŁADNIKI
- ok. 1 porcja ugotowanego makaronu
- 1 cebula
- 4 wędliny (szynki lub kiełbasy)
- 1/2 czerwonej papryki
- 4 łyżki żółtego sera startego na tarce
- 1-2 jajka (w zależności od ilości makaronu)
- 4 łyżki bułki tartej
- 2 łyżki siekanej zieleniny (natki, koperku, szczypiorku)
- sól, pieprz
- szczypta chili
- zioła prowansalskie (opcjonalnie)
- olej do smażenia
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Makaron lekko siekamy. Cebulę, paprykę kroimy w kostkę i podsmażamy na oleju, żeby trochę zmiękły. Na koniec dodajemy pokrojoną drobno wędlinę. Studzimy.
- W misce mieszamy makaron z cebulą, papryką, wędliną, żółtym serem, rozkłóconymi jajami oraz zieleniną i przyprawami.
- Z masy odrywamy porcje i formujemy nieduże kotlety, obtaczamy je w bułce tartej i smażymy na złoty kolor na oleju. Podajemy z ulubionym sosem.