Kotlety z łopatki wieprzowej w sosie dijonnaise
2021-03-29
łatwy
40 min
4
Kotlety z łopatki wieprzowej w sosie dijonnaise to świetne danie obiadowe. Soczyste kotlety podane intensywnym, lekko ostrym sosem smakują wybornie.
Przepis przygotowały i przetestowały dla Was: Anna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska
SKŁADNIKI
- 4 kotlety z łopatki
- 2 dymki
- 2 ząbki czosnku
- 8 korniszonów
- 2 łyżki sherry
- 2 łyżki kwaśnej śmietany
- 1 łyżka musztardy Dijon
- 1 łyżka masła
- 1 łyżeczka oleju
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Połowę masła rozgrzać na patelni z olejem i usmażyć na nim kotlety ok. 8 minut na każdej stronie.
- Cebulę i czosnek obrać i drobno posiekać, zeszklić w rondlu na reszcie masła.
- Korniszony pokroić w cieniutkie plasterki, dołożyć do rondla, a następnie wlać sherry.
- Gotować na małym ogniu aż płyn odparuje, po czym dodać do sosu musztardę wymieszaną ze śmietaną.
- Polać kotlety sosem.