Kotlety wieprzowe z kostką zapiekane w winie

2021-03-29
Kotlety wieprzowe z kostką zapiekane w winie
Autor: thinkstockphotos.com Kotlety wieprzowe zawsze cieszą się powodzeniem. 
łatwy
30 min
4

Kotlety wieprzowe z kostką zapiekane w winie to danie dla tych, co nie lubią za długo stać przy patelni. Danie zapieka się w piekarniku, gdzie mięso przy kości powoli się dopiecze. W czasie, gdy kotlety dochodzą w piekarniku, można zająć się innymi  przygotowaniami lub powoli sączyć białe wino w oczekiwaniu na pyszny obiad. 

Polecamy również: Kotlety wieprzowe z kostką z grilla  oraz  Kotlety wieprzowe marynowane w orientalnych przyprawach

SKŁADNIKI

  • 4 grube (3 cm) kotlety z kością
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 łyżeczka świeżego rozmarynu lub pół łyżeczki suszonego
  • sól i pieprz
  • mąka do panierowania
  • olej do smażenia
  • 1 duża cebula
  • 1 kopiasta łyżka drobno pokrojonej szynki długo dojrzewającej np. serrano, westfalskiej lub prosciutto crudo
  • 1 szklanka białego wytrawnego wina 

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Czosnek i rozmaryn drobno posiekać.
  • Cebulę pokroić w półtarlarki, szynkę drobno posiekać. 
  • Kotlety rozbić tłuczkiem na grubość 2 cm, oprószyć sola i pieprzem, natrzeć drobno posiekanym czosnkiem z rozmarynem. Panierować w mące.
  • Olej rozgrzać na patelni, usmażyć kotlety na rumiano z obu stron. Kotlety przełożyć do naczynia do zapiekania. 
  • Na tej samej patelni usmażyć cebulę. Gdy się zeszkli dodać posiekana szynkę i smażyć przez 3 minuty. Składniki na patelni podlać winem, przykryć i gotować przez 5 minut na niewielkim ogniu.
  • Gorącym sosem zalać kotlety i wstawić do nagrzanego do 180°C piekarnika na 30-35 minut. 
  • Podawać z kładzionymi kluskami lub gotowanym makaronem i surówką z selera i orzechów.
Redakcja
więcej