Kotlety wieprzowe z kostką zapiekane w winie
2021-03-29

łatwy
30 min
4
Kotlety wieprzowe z kostką zapiekane w winie to danie dla tych, co nie lubią za długo stać przy patelni. Danie zapieka się w piekarniku, gdzie mięso przy kości powoli się dopiecze. W czasie, gdy kotlety dochodzą w piekarniku, można zająć się innymi przygotowaniami lub powoli sączyć białe wino w oczekiwaniu na pyszny obiad.
Polecamy również: Kotlety wieprzowe z kostką z grilla oraz Kotlety wieprzowe marynowane w orientalnych przyprawach
SKŁADNIKI
- 4 grube (3 cm) kotlety z kością
- 2 ząbki czosnku
- 1 łyżeczka świeżego rozmarynu lub pół łyżeczki suszonego
- sól i pieprz
- mąka do panierowania
- olej do smażenia
- 1 duża cebula
- 1 kopiasta łyżka drobno pokrojonej szynki długo dojrzewającej np. serrano, westfalskiej lub prosciutto crudo
- 1 szklanka białego wytrawnego wina
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Czosnek i rozmaryn drobno posiekać.
- Cebulę pokroić w półtarlarki, szynkę drobno posiekać.
- Kotlety rozbić tłuczkiem na grubość 2 cm, oprószyć sola i pieprzem, natrzeć drobno posiekanym czosnkiem z rozmarynem. Panierować w mące.
- Olej rozgrzać na patelni, usmażyć kotlety na rumiano z obu stron. Kotlety przełożyć do naczynia do zapiekania.
- Na tej samej patelni usmażyć cebulę. Gdy się zeszkli dodać posiekana szynkę i smażyć przez 3 minuty. Składniki na patelni podlać winem, przykryć i gotować przez 5 minut na niewielkim ogniu.
- Gorącym sosem zalać kotlety i wstawić do nagrzanego do 180°C piekarnika na 30-35 minut.
- Podawać z kładzionymi kluskami lub gotowanym makaronem i surówką z selera i orzechów.