Kurczak z grilla, który idealnie łączy smaki. Marynatę wykorzystasz do ostatniej kropli

Pyszny, pikantny i grillowany. Ten kokosowy kurczak to idealny sposób na ciekawy obiad. Idealnie łączy w sobie wspaniałe smaki, tworząc przy tym wspaniałe danie. Wystarczy kilka chwil, by rozkoszować się tym przepysznym kokosowym kurczakiem. To z pewnością będzie następny ulubieniec całej rodziny.
Kokosowy kurczak z grilla. Idealny pomysł na obiad dla całej rodziny
Kokosowy kurczak z grilla to idealne połączenie smaków, które każdemu przypadną do gustu. Jego przygotowanie jest niezwykle proste i nie wymaga specjalnych umiejętności. Co więcej, wykorzystujemy dosłownie wszystko, co zrobimy.
W tym przepisie nie zostanie nam marynata, którą później będziemy musieli wyrzucić, ponieważ wykorzystamy ją do zrobienia pysznego i kremowego sosu do naszego kurczaka, dzięki czemu będzie miał on jeszcze lepszy i głębszy smak.
Bez dużej ilości pracy i stresu. Wykorzystasz wszystko, co zrobisz
To danie to prawdziwa uczta dla podniebienia, a nie wymaga większych przygotowań. Choć najlepiej będzie smakował kurczak przygotowany na grillu, to nie ma również problemu, by usmażyć go na patelni grillowej, kiedy pogoda za oknem nie dopisuje na rozpalanie grilla.
Można go jeść samego lub podać z dodatkami takimi jak na przykład ryż, ziemniaki pieczonej, sałatka czy coleslaw. To świetny pomysł zarówno na spotkanie z przyjaciółmi, jak i obiad dla całej rodziny, kiedy mamy ochotę na coś nieco innego niż zazwyczaj. Ten przepis naprawdę wart jest wypróbowania.
SKŁADNIKI
- 1 szklanka mleka kokosowego
- 3/4 szklanki soku ananasowego
- 4 łyżki sosu słodkiego chili
- sok z 1 limonki
- 4 łyżki brązowego cukru
- 3 ząbki czosnki
- 1 łyżki sosu sojowego
- 2 cm korzenia imbiru
- 500 g piersi z kurczaka
- sól
- ananas
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- W dużej misce łączymy ze sobą mleko, sok ananasowy, sok z limonki, sos słodkie chili, cukier, czosnek przeciśnięty przez praskę, sos sojowy i obrany oraz starty imbir.
- Dodajemy pokrojonego kurczaka i dokładnie mieszamy.
- Całość przykrywamy i wkładamy do lodówki na około 20 minut.
- Kurczaka wyciągamy z marynaty, doprawiamy solą i smażymy (na grillu lub patelni grillowej).
- W międzyczasie marynatę przelewamy do rondelka i zagotowujemy.
- Gotujemy, aż zgęstnieje.
- Wrzucamy plastry ananasa na grilla i smażymy, aż będzie miękki i lekko zwęglony.
- Podajemy kurczaka i ananasa polane powstałym sosem.