Grillowany kurczak po koreańsku. Zakochasz się w tej glazurze

Grillowany kurczak po koreańsku. Zakochasz się w tej glazurze
Autor: Shutterstock.com Grillowany kurczak po koreańsku. Zakochasz się w tej glazurze
łatwy
10 min
4

Dieta niskokaloryczna

W tym roku na grillu poczuj azjatyckie smaki. Ten przepyszny kurczak po koreańsku w słodko-pikantnej glazurze podbije niejedno serce. Jego przygotowanie jest niezwykle proste, a smaki przeniosą nas na całkowicie inny poziom grillowania.

Kurczak z grilla w innej odsłonie. To danie zasmakuje każdemu

Kurczak z grilla po koreańsku to idealny sposób na ciekawe danie, które zaskoczy wszystkich już od pierwszego kęsa. Największą rolę odgrywa tutaj glazura, która nadaje naszemu daniu ciekawy, słodko-pikantny, posmak. Właśnie dzięki niej to danie będzie różniło się od reszty.

Sam proces przygotowania jest bardzo prosty i nie wymaga dużych umiejętności. Jednak jak przy wszystkich daniach z grilla, chwilę będzie trzeba postać, by przygotować odpowiednio wysmażone mięso. Każda chwila jest jednak tego warta, ponieważ otrzymamy naprawdę niesamowite danie.

Jak przygotować kurczaka z grilla po koreańsku? To proste!

To danie jest niezwykle proste do przygotowania. Wystarczy zamarynować mięso w sosie sojowym, imbirze i oleju sezamowy. Następnie nabijamy je na patyki lub szpikulce do grilla i chowamy do lodówki, aż będzie czas, by je smażyć.

W tym czasie mieszamy sos sojowy, limonkę, ketchup, Sriracha, miód i olej sezamowy - to będzie nasza glazura. Kurczaka smażymy w samej marynacie przez kilka minut. Następnie smarujemy go naszą glazurą i często obracamy. Kiedy będzie gotowy, wyjdzie aromatyczny, lepiący i całkowicie przepyszny.

SKŁADNIKI

  • 300 g piersi kurczaka
  • 3 łyżki sosu sojowego
  • 1,5 łyżki oleju sezamowego
  • 2,5 cm korzenia imbiru
  • 4 cebulki dymki
  • 3 łyżki ketchupu
  • 1 łyżka sosu Sriracha
  • 3 łyżki miodu
  • sok z połowy limonki
  • 2 łyżki nasion sezamu

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Imbir obieramy i ścieramy na tarce.
  • W misce mieszamy 2 łyżki sosu sojowego, 1 łyżkę oleju sezamowego i tart imbir.
  • Wrzucamy do mieszanki pokrojonego kurczaka i dokładnie mieszamy.
  • Nabijamy mięso na patyki do szaszłyków.
  • Mięso wkładamy do lodówki, aż będziemy grillować.
  • Smażymy nasze szaszłyki około 5 minut z każdej strony.
  • W tym czasie szykujemy glazurę. Mieszamy ze sobą 1 łyżkę sosu sojowego, 0,5 łyżki oleju sezamowego, ketchup, Sriracha, miód i sok z limonki.
  • Za pomocą pędzla, smarujemy nasze szaszłyki obficie glazurą.
  • Kiedy glazura zrobi się lepiąca, a kurczak będzie upieczony, przekładamy na talerz i posypujemy posiekaną cebulą dymką i sezamem.
Beszamel: Kurczak - wartość odżywcza mięsa z kurczaka, właściwości, zastosowanie kulinarne
Kinga Goldstein

Ukończyła studia na Uniwersytecie Kazimierza Wielkiego w Bydgoszczy na kierunku Edytorstwo. Fascynuje ją wszystko związane z urodą, wszelkimi medycznymi nowinkami i zdrowym jedzeniem (a przynajmniej przeważnie zdrowym). Uwielbia sama wypróbowywać wszelkie domowe …

więcej