Grillowany kurczak po koreańsku. Zakochasz się w tej glazurze

Dieta niskokaloryczna
W tym roku na grillu poczuj azjatyckie smaki. Ten przepyszny kurczak po koreańsku w słodko-pikantnej glazurze podbije niejedno serce. Jego przygotowanie jest niezwykle proste, a smaki przeniosą nas na całkowicie inny poziom grillowania.
Kurczak z grilla w innej odsłonie. To danie zasmakuje każdemu
Kurczak z grilla po koreańsku to idealny sposób na ciekawe danie, które zaskoczy wszystkich już od pierwszego kęsa. Największą rolę odgrywa tutaj glazura, która nadaje naszemu daniu ciekawy, słodko-pikantny, posmak. Właśnie dzięki niej to danie będzie różniło się od reszty.
Sam proces przygotowania jest bardzo prosty i nie wymaga dużych umiejętności. Jednak jak przy wszystkich daniach z grilla, chwilę będzie trzeba postać, by przygotować odpowiednio wysmażone mięso. Każda chwila jest jednak tego warta, ponieważ otrzymamy naprawdę niesamowite danie.
Jak przygotować kurczaka z grilla po koreańsku? To proste!
To danie jest niezwykle proste do przygotowania. Wystarczy zamarynować mięso w sosie sojowym, imbirze i oleju sezamowy. Następnie nabijamy je na patyki lub szpikulce do grilla i chowamy do lodówki, aż będzie czas, by je smażyć.
W tym czasie mieszamy sos sojowy, limonkę, ketchup, Sriracha, miód i olej sezamowy - to będzie nasza glazura. Kurczaka smażymy w samej marynacie przez kilka minut. Następnie smarujemy go naszą glazurą i często obracamy. Kiedy będzie gotowy, wyjdzie aromatyczny, lepiący i całkowicie przepyszny.
SKŁADNIKI
- 300 g piersi kurczaka
- 3 łyżki sosu sojowego
- 1,5 łyżki oleju sezamowego
- 2,5 cm korzenia imbiru
- 4 cebulki dymki
- 3 łyżki ketchupu
- 1 łyżka sosu Sriracha
- 3 łyżki miodu
- sok z połowy limonki
- 2 łyżki nasion sezamu
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Imbir obieramy i ścieramy na tarce.
- W misce mieszamy 2 łyżki sosu sojowego, 1 łyżkę oleju sezamowego i tart imbir.
- Wrzucamy do mieszanki pokrojonego kurczaka i dokładnie mieszamy.
- Nabijamy mięso na patyki do szaszłyków.
- Mięso wkładamy do lodówki, aż będziemy grillować.
- Smażymy nasze szaszłyki około 5 minut z każdej strony.
- W tym czasie szykujemy glazurę. Mieszamy ze sobą 1 łyżkę sosu sojowego, 0,5 łyżki oleju sezamowego, ketchup, Sriracha, miód i sok z limonki.
- Za pomocą pędzla, smarujemy nasze szaszłyki obficie glazurą.
- Kiedy glazura zrobi się lepiąca, a kurczak będzie upieczony, przekładamy na talerz i posypujemy posiekaną cebulą dymką i sezamem.