Zaskocz gości w majówkę tymi szaszłykami. Zachwycają prostotą i aromatem

Dieta niskokaloryczna
W tym roku na grilla zaskocz wszystkich wspaniałymi szaszłykami z kurczaka po hawajsku. Idealnie łącze ze sobą białko oraz warzywa. Słodki ananas, soczysty kurczak, papryka i cebula, a całość polana aromatycznym sosem. Te szaszłyki szybko zyskają miano ulubieńca.
Szaszłyki, które podbijają serca. Pyszne, proste i pełne smaku
Pyszne szaszłyki z kurczaka po hawajsku to idealna pozycja na grilla, która zachwyci wszystkich, którzy heh spróbują. Są proste w przygotowaniu, ale wychodzą niezwykle aromatyczne. To ciekawa alternatywa dla typowych szaszłyków, które zazwyczaj można znaleźć na grillach.
Te szaszłyki z pewnością podbiją serca każdego, kto lubi pizzę hawajską albo po prostu gustuje w połączeniu soczystości mięsa ze słodyczą owoców. To idealna pozycja na wiosenne i letnie kolacje.
Idealny sposób na ciekawego grilla. Kurczaka zamarynuj nawet kilka godzin wcześniej
Jeśli chcemy, by nasz kurczak był jeszcze bardziej aromatyczny możemy go wcześniej zamarynować np. w sosie BBQ. Najlepiej będzie zrobić to do pięciu godzin przed rozpoczęciem gotowania, wtedy nabierze on najwięcej smaku i aromatów.
Oczywiście, nie zapominamy o wegetarianach. Naszego kurczaka bez problemu można zamienić a przykład na tofu. Zresztą, całość tego szaszłyka można łatwo wymieniać i zamieniać. Szaszłyki są bowiem jednym z najbardziej uniwersalnych dań. Każdy może zrobić je po swojemu, z takimi dodatkami, na jakie ma ochotę.
SKŁADNIKI
- 4 łyżki sosu BBQ
- 4 łyżki sosu sojowego
- 1 łyżka octu ryżowego
- 2 łyżeczki oleju sezamowego
- 2 ząbki czosnki
- 1 łyżeczka mielonego imbiru
- 1 łyżeczka miodu
- 1 łyżeczka płatków chili
- 2 piersi z kurczaka
- 1 świeży ananas
- 2 papryki
- 1 czerwona cebula
- sól
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- W misce mieszamy ze sobą sos barbecue, sos sojowy, ocet, olej, czosnek, imbir i miód.
- Całość doprawiamy solą i chili.
- Kurczaka oczyszczamy i kroimy w większą kostkę.
- Ananasa obieramy i kroimy w kostkę.
- Paprykę i czerwoną cebulę kroimy w większe kawałki.
- Na patyk do szaszłyka nadziewamy naprzemiennie kurczaka, ananasa, paprykę i cebulę.
- Całość zalewamy połową marynaty.
- Szaszłyki kładziemy na grilla i smarujemy pozostałą marynatą.