Kotlety wieprzowe z kostką z grilla: przepis na mięso w oryginalnej marynacie

Kotlety wieprzowe z kostką z grilla: przepis na mięso w oryginalnej marynacie

Autor Zdjęcia: Shutterstock

Kotlety wieprzowe z kością są zazwyczaj  bardziej soczyste i lepiej  smakują przygotowane na grillu

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 15 MINUT

Porcja dla: 4 OSÓB

Prosty, ale bardzo oryginalny sposób na wieprzowinę z grilla. Poznaj przepis na pyszne grillowane kotlety z kostką - soczyste i pełne smaku. Wszystko to dzięki oryginalnej marynacie o orientalnych nutach.

Składniki

  • 80 dag schabu z kością
  • Składniki marynaty:
  • 1/2 łyżeczki soli,
  • 1 łyżki miodu,
  • 2 roztarte ząbki czosnku,
  • 1/2 łyżeczki cynamonu,
  • 1 goździk,
  • 2 łyżki sosu sojowo-grzybowego,
  • 4 łyżki wody,
  • 25 ml czystej wódki,
  • ginu lub jałowcówki.

Przygotowanie krok po kroku:

  • Schab z kością  kroimy na dosyć grube kotlety.

  • Wszystkie składniki marynaty mieszamy i dokładnie nacieramy nią mięso. Układamy w misce (najlepiej szklanej), szczelnie przykrywamy i wstawiamy do lodówki na 24 godziny.

  • Pieczemy mięso na aluminiowych tackach, przez pierwsze 10 minut nad mocnym żarem, po czym przekładamy nasze kotlety na bok rusztu i dopiekamy. By nie były suche, można polewać je resztką marynaty.

  • W ten sam sposób możemy przyrządzić karkówkę, boczek pieczony i żeberka.