Kotlety wieprzowe, marynowane w orientalnych przyprawach

2021-03-29
Kotlety wieprzowe marynowane w orientalnych przyprawach
Autor: Shutterstock Kotlety wieprzowe w orientalnej marynacie
łatwy
20 min
4

Kotlety wieprzowe marynowane są bardzo łatwe do przygotowania. Wieprzowinę marynujemy, a następnie pieczemy w rękawie lub brytfance, a następnie kroimy na cienkie plastry i podajemy z sosem powstałym z marynaty. Całość nie wymaga wiele zachodu, a efekt jest oryginalny i kuszący. Ten przepis nadaje się na podjęcie

SKŁADNIKI

  • 0,5 kg schabu bez kości
  • 1 łyżka nasion lnu (siemienia lnianego)
  • 150 ml białego wina (wytrawne lub półwytrawne)
  • MARYNATA:
  • 1 laska cynamonu
  • 2 łyżki sosu sojowego
  • 2 zmiażdżone ząbki czosnku
  • 1 łyżeczka startego imbiru
  • 1 łyżka płynnego miodu
  • 1 łyżeczka zmiażdżonych nasion kolendry
  • 1 łyżeczka oleju sezamowego

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Wymieszaj wszystkie składniki marynaty. Mięso włóż do płytkiego naczynia i zalej dokładnie marynatą. Zostaw na minimum 2-3 godz. (najlepiej na całą noc).
  • Kiedy mięso się zamarynuje, rozgrzej piekarnik do temp. 180oC. Wyjmij mięso ale nie wylewaj marynaty. Obtocz mięso w nasionach lnu równomiernie ze wszystkich stron.
  • Włóż mięso do rękawa do pieczenia lub brytfanki. Wstaw do piekarnika na 18-20 min. lub do momentu, gdy nabierze złotobrązowej barwy.
  • Gdy mięso się będzie piekło wyjmij z marynaty cynamon. Wlej marynatę na teflonową patelnię. Dodaj białe wino i doprowadź do wrzenia. Zmniejsz ogień i gotuj dopóki sos nie zgęstnieje. Zdejmij z ognia i odstaw.
  • Wyjmij wieprzowinę z piekarnika i pokrój na półcentymetrowe plastry.
  • Podawaj polane sosem z ryżem, warzywami gotowanymi na parze, surówką z kapusty pekińskiej.