Kotlety wieprzowe, marynowane w orientalnych przyprawach

Kotlety wieprzowe, marynowane w orientalnych przyprawach

Autor Zdjęcia: Shutterstock

Kotlety wieprzowe w orientalnej marynacie

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 20 MINUT

Porcja dla: 4 OSÓB

Kotlety wieprzowe marynowane są bardzo łatwe do przygotowania. Wieprzowinę marynujemy, a następnie pieczemy w rękawie lub brytfance, a następnie kroimy na cienkie plastry i podajemy z sosem powstałym z marynaty. Całość nie wymaga wiele zachodu, a efekt jest oryginalny i kuszący. Ten przepis nadaje się na podjęcie

Składniki

  • 0,5 kg schabu bez kości

  • 1 łyżka nasion lnu (siemienia lnianego)

  • 150 ml białego wina (wytrawne lub półwytrawne)

  • MARYNATA:

  • 1 laska cynamonu

  • 2 łyżki sosu sojowego

  • 2 zmiażdżone ząbki czosnku

  • 1 łyżeczka startego imbiru

  • 1 łyżka płynnego miodu

  • 1 łyżeczka zmiażdżonych nasion kolendry

  • 1 łyżeczka oleju sezamowego

Przygotowanie krok po kroku:

  • Wymieszaj wszystkie składniki marynaty. Mięso włóż do płytkiego naczynia i zalej dokładnie marynatą. Zostaw na minimum 2-3 godz. (najlepiej na całą noc).

  • Kiedy mięso się zamarynuje, rozgrzej piekarnik do temp. 180oC. Wyjmij mięso ale nie wylewaj marynaty. Obtocz mięso w nasionach lnu równomiernie ze wszystkich stron.

  • Włóż mięso do rękawa do pieczenia lub brytfanki. Wstaw do piekarnika na 18-20 min. lub do momentu, gdy nabierze złotobrązowej barwy.

  • Gdy mięso się będzie piekło wyjmij z marynaty cynamon. Wlej marynatę na teflonową patelnię. Dodaj białe wino i doprowadź do wrzenia. Zmniejsz ogień i gotuj dopóki sos nie zgęstnieje. Zdejmij z ognia i odstaw.

  • Wyjmij wieprzowinę z piekarnika i pokrój na półcentymetrowe plastry.

  • Podawaj polane sosem z ryżem, warzywami gotowanymi na parze, surówką z kapusty pekińskiej.