Kotlety wieprzowe w musztardowej glazurze. Tradycyjne schabowe w nieoczywisty sposób

Kotlety wieprzowe w musztardowej glazurze. Tradycyjne schabowe w nieoczywisty sposób
Autor: Shutterstock Kotlety wieprzowe z kością warto przygotować bez panierki i podać z sosem balsamicznym
łatwy
10 min
4

Lubicie kotlety schabowe z kością? Wiele osób woli taką wersję schabu, ja też. A jeszcze gdy usmażycie je bez panierki i polejecie sosem balsamicznym, zdziwicie się, jakie mogą być pyszne i soczyste.

SKŁADNIKI

  • 4 duże kotlety wieprzowe z kością (łącznie około 1 kg)
  • sól
  • pieprz
  • oliwa z oliwek
  • 1 łyżka cydru
  • 2 łyżki musztardy pełnoziarnistej
  • gałązki świeżego tymianku'
  • posiekana natka pietruszki, do podania

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Rozgrzej dużą patelnię na średnim ogniu.
  • Dopraw kotlety 1/2 łyżeczki soli i pieprzu, dodaj 1 łyżkę oleju na patelnię i smaż kotlety na złoty kolor, 7 do 9 minut z każdej strony; przełóż na talerze.
  • Usuń tłuszcz z patelni, a następnie ponownie postaw ją na dużym ogniu. Dodaj cydr, musztardę i tymianek i energicznie gotuj na wolnym ogniu, aż sos lekko zgęstnieje i będzie lśniący, od 5 do 6 minut.
  • Zdejmij patelnię z ognia i polej sosem kotlety.
Wieprzowina: wartość odżywcza, zastosowanie kulinarne
Anna Śmiałek

Pomysłodawczyni i redaktorka prowadząca serwis beszamel.pl. Swoją pasję i hobby, jakim są kulinaria, połączyła z pracą. Zadowolona w towarzystwie ludzi, którzy cenią sobie dobre jedzenie i ciekawą rozmowę. Wciąż głodna nowych wyzwań, …

więcej