Kotlety wieprzowe w musztardowej glazurze. Tradycyjne schabowe w nieoczywisty sposób
2023-01-20
łatwy
10 min
4
Lubicie kotlety schabowe z kością? Wiele osób woli taką wersję schabu, ja też. A jeszcze gdy usmażycie je bez panierki i polejecie sosem balsamicznym, zdziwicie się, jakie mogą być pyszne i soczyste.
SKŁADNIKI
- 4 duże kotlety wieprzowe z kością (łącznie około 1 kg)
- sól
- pieprz
- oliwa z oliwek
- 1 łyżka cydru
- 2 łyżki musztardy pełnoziarnistej
- gałązki świeżego tymianku'
- posiekana natka pietruszki, do podania
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Rozgrzej dużą patelnię na średnim ogniu.
- Dopraw kotlety 1/2 łyżeczki soli i pieprzu, dodaj 1 łyżkę oleju na patelnię i smaż kotlety na złoty kolor, 7 do 9 minut z każdej strony; przełóż na talerze.
- Usuń tłuszcz z patelni, a następnie ponownie postaw ją na dużym ogniu. Dodaj cydr, musztardę i tymianek i energicznie gotuj na wolnym ogniu, aż sos lekko zgęstnieje i będzie lśniący, od 5 do 6 minut.
- Zdejmij patelnię z ognia i polej sosem kotlety.
Wieprzowina: wartość odżywcza, zastosowanie kulinarne