Kotlety wieprzowe w kremowym sosie szpinakowym

Kotlety wieprzowe w kremowym sosie szpinakowym
Autor: Shutterstock Smakowite schabowe w sosie ze śmietany, czosnku i szpinaku są aromatyczne i soczyste
łatwy
25 min
4

Gdy znudziły ci się tradycyjne schabowe w panierce, przygotuj kotlety wieprzowe w kremowym sosie szpinakowym. Będą soczyste, smakowite i aromatyczne. Na dodatek  ich przygotowanie nie zajmie ci więcej czasu niż usmażenie klasycznych schabowych.

SKŁADNIKI

  • 4 kotlety wieprzowe, bez kości (ze schabu środkowego lub karkowego)
  • sól i pieprz do smaku
  • 1 łyżeczka papryki
  • 2 łyżeczki oliwy z oliwek
  • 2 łyżki masła
  • 6 ząbków czosnku, drobno posiekanych
  • 1 mała cebula, posiekana
  • 1/3 szklanki bulionu warzywnego lub drobiowego
  • 1,5 szklanki gęstej śmietany
  • 3 szklanki szpinaku baby (można zastąpić mrożonym w liściach)
  • 1 łyżeczka włoskiej przyprawy
  • 1 łyżeczka pokruszonych płatków czerwonej papryczki chili, opcjonalnie
  • 1/4 szklanki świeżego startego parmezanu, opcjonalnie
  • posiekana natka pietruszki

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Rozgrzej olej na dużej patelni na średnim ogniu.
  • Kotlety schabowe dopraw papryką, solą i pieprzem z obu stron i podsmaż na rozgrzanej patelni przez 3-5 minut z każdej strony, w zależności od grubości. Zdejmij kotlety z patelni i odstaw na bok.
  • Rozpuść masło na tej samej patelni. Dodaj czosnek, cebulę, włoską przyprawę i czerwoną pokruszoną papryczkę chili. Smaż mieszając, aż zacznie pachnieć, około minuty.
  • Dodaj bulion warzywny lub drobiowy i trochę zredukuj. Zmniejsz ogień na mały, dodaj śmietanę i lekko zagotuj kremowy sos. Dopraw solą i pieprzem.
  • Dodaj liście szpinaku i pozostaw je w sosie, aż zwiędną. Wymieszaj z parmezanem (jeśli używasz).
  • Pozostaw sos na wolnym ogniu przez kolejną minutę, aż ser rozpuści się w sosie.
  • Przełóż kotlety z powrotem na patelnię, aby je podgrzać; posyp natką pietruszki i polej sosem każdy kotlet.
Wieprzowina: wartość odżywcza, zastosowanie kulinarne
Anna Śmiałek

Pomysłodawczyni i redaktorka prowadząca serwis beszamel.pl. Swoją pasję i hobby, jakim są kulinaria, połączyła z pracą. Zadowolona w towarzystwie ludzi, którzy cenią sobie dobre jedzenie i ciekawą rozmowę. Wciąż głodna nowych wyzwań, …

więcej