Kotlety wieprzowe w kremowym sosie szpinakowym
2022-10-18
łatwy
25 min
4
Gdy znudziły ci się tradycyjne schabowe w panierce, przygotuj kotlety wieprzowe w kremowym sosie szpinakowym. Będą soczyste, smakowite i aromatyczne. Na dodatek ich przygotowanie nie zajmie ci więcej czasu niż usmażenie klasycznych schabowych.
SKŁADNIKI
- 4 kotlety wieprzowe, bez kości (ze schabu środkowego lub karkowego)
- sól i pieprz do smaku
- 1 łyżeczka papryki
- 2 łyżeczki oliwy z oliwek
- 2 łyżki masła
- 6 ząbków czosnku, drobno posiekanych
- 1 mała cebula, posiekana
- 1/3 szklanki bulionu warzywnego lub drobiowego
- 1,5 szklanki gęstej śmietany
- 3 szklanki szpinaku baby (można zastąpić mrożonym w liściach)
- 1 łyżeczka włoskiej przyprawy
- 1 łyżeczka pokruszonych płatków czerwonej papryczki chili, opcjonalnie
- 1/4 szklanki świeżego startego parmezanu, opcjonalnie
- posiekana natka pietruszki
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Rozgrzej olej na dużej patelni na średnim ogniu.
- Kotlety schabowe dopraw papryką, solą i pieprzem z obu stron i podsmaż na rozgrzanej patelni przez 3-5 minut z każdej strony, w zależności od grubości. Zdejmij kotlety z patelni i odstaw na bok.
- Rozpuść masło na tej samej patelni. Dodaj czosnek, cebulę, włoską przyprawę i czerwoną pokruszoną papryczkę chili. Smaż mieszając, aż zacznie pachnieć, około minuty.
- Dodaj bulion warzywny lub drobiowy i trochę zredukuj. Zmniejsz ogień na mały, dodaj śmietanę i lekko zagotuj kremowy sos. Dopraw solą i pieprzem.
- Dodaj liście szpinaku i pozostaw je w sosie, aż zwiędną. Wymieszaj z parmezanem (jeśli używasz).
- Pozostaw sos na wolnym ogniu przez kolejną minutę, aż ser rozpuści się w sosie.
- Przełóż kotlety z powrotem na patelnię, aby je podgrzać; posyp natką pietruszki i polej sosem każdy kotlet.
Wieprzowina: wartość odżywcza, zastosowanie kulinarne